Paaspop 2010 – Vooraf

Eieren, hazen, de paus en duizenden mensen in het Vaticaan. Pasen. Mocht je nou niet verplicht met je ouders naar de kerk willen en genoeg hebben van de 327e herhaling van Jesus Christ Superstar op tv, dan is er gelukkig in Schijndel een mooi alternatief. Want ieder jaar wordt in dit dorp de officieuze opening van het festivalseizoen gehouden. Met meerdere podia, dus voor ieder wat wils, zal Paaspop voor vele bezoekers het tegengeluid voor de Mattheüs Passion zijn. File Under maakt alvast een rondje langs de geprogrammeerde acts.
Ilse DeLange houdt wel van motorrijders


mij=Door: Danny
Mainstage
Het woord zegt het al, dit podium biedt ons de mainstream-acts uit Nederland en Vlaanderen. Met veel gevestigde waarden (De Dijk, Ilse DeLange, Novastar, Moke en het deze week door de Elsevier bewierookte Kane, trek uw conclusies) maar ook opvallend veel bands die op Paaspop hun 'comeback' willen gaan maken. Zo gaat De Jeugd Van Tegenwoordig na een korte sabbatical van een paar maanden weer helemaal los. Was vorige keer de Extrema-tent nog te klein, nu is de vraag of ze hetzelfde kunnen doen op het grote podium. Ook Di-rect is weer terug van weggeweest. Met een nieuwe, ietwat vreemde zanger en nieuwe liedjes zullen zij het vertrek van Tim moeten doen vergeten. Maar de grootste comeback wordt dit weekend verzorgd door K's Choice. Na zeven jaar afwezigheid (hun 'best of' is inmiddels overal voor vijf schamele euro's te krijgen) zijn Sarah en Gert weer verenigd op het Nederlandse podium én hebben ze een dubbelalbum vol nieuwe nummers gemaakt. Dat belooft wat. Er zijn ook frisse namen: de band Jurk (bekend van het pestliedje “Niemand”) treedt op en nieuweling Waylon mag op zondag het publiek soulklaar maken.
Novastar
Masters of Rock
Ook in de rocktent een comeback. The Shavers laten weer van zich horen. Met huisband Peter Pan Speedrock en The Mad Trist zijn ze de enige Nederlandse acts dit weekend op dit podium. Voor het overige harde werk is een beroep gedaan op internationale acts. Hard wordt het in ieder geval bij Born From Pain en Arch Enemy, twee bands die weten wat beuken is. Ben je op zoek naar een iets subtielere band, dan vormt Opeth de technisch hoogbegaafde en muzikaal altijd gedenkwaardige slotact. Wees er wel snel bij, want de band neemt altijd veel eigen fans mee, dus de tent is zo vol. Net als bij die andere metalband Entombed, die 's middags geprogrammeerd staat en al jaren een prima metalshow weggeeft.
Arch Enemy
Extrema
In de Extrema-tent ligt de nadruk op de dansbare muziek. Dave Clarke is de grote DJ die op zaterdag het dak van de tent mag blazen. Zijn voorprogramma eerder op de dag wordt onder andere gevormd door de Rotterdamse Ableton- en droomtechno-expert Joris Voorn en Josh 'Higher State of Consciousness' Wink. Niet verkeerd. Ook is er de waanzin-act van Aux Raus (deze keer geboekt met als toevoeging 'Deluxe', wat dat ook moge betekenen). Er zijn ook wat blokjes hiphop: de jongens van de Fakkelbrigade op zaterdag, en The Flexican, MC Sef en Zwart Licht op zondag. Die laatsten mogen het publiek opwarmen voor The Opposites, die overigens net een nieuwe plaat uit hebben. Bij hiphop-acts op festivals is vaak de verstaanbaarheid van de rappers een probleem, maar dat compenseren de Opposites op voorhand met hun prima beats, net als DJ Promo die zijn veel te harde hardcore-breaks sinds ongeveer een jaar heeft ingewisseld voor wat interessantere hiphopproducties. Later op zondag komen ook liefhebbers van Daft Punk-achtige dance aan hun trekken met DJ's als Brodinski, DJ Mehdi, Philippe Zdar (Cassius) en D.I.M. De avond wordt afgesloten door de Engelse dj en producer Erol Alkan, die nog sneller mixt dan Soulwax.
Ilse DeLange houdt wel van motorrijders
Naast muziek zijn er meer plekken voor vertier: zoals het blokkenschema al laat zien, kun je in het Theater bij Rasti Rostelli zien hoe mensen kakelen als een kip, of hoe Hans Kazan je portemonnee wegtovert. Ook onze overleden artiesten zullen een paasachtige wederopstanding maken in de vorm van tributes aan Freddie Mercury en Elvis. In de haptent Restolounge kun je genieten van hardrockkaraoke, popquizjes en opkomende bandjes, en er is ook nog een silent disco.
Kortom, laat dat festivalseizoen maar beginnen!

5 reacties

 1. theleonking

  Mijn Paaspop: Zatterdag traditiegetrouw verzamelen met vrienden bij Toon in Skijndel, slaapmatjes en zakken uitrollen en dan hup als de bliksem naar het Paaspopterrein. Als het meezit zijn we dan op tijd voor The Mad Trist (14.30u, MastersOfRock). Deze QueensOfTheStoneAge-adapt klinkt aardig op plaat, hopelijk ook live als opener van onze favoriete opener-van-het-festivalseizoen. Over vroeg gesproken: De Jeugd Van Tegenwoordig gaat al om 15.15u dissen en geinen op de Main Stage. Als daar maar geen vlokken danwel brokken van komen. Daarna ouwerwets de pit in onder het ziedende gitaarterreur van Born From Pain (16u, MastersOfRock). Of toch de Belgische Editors-cloon Custums (16u, JackDaniel’s) uitchecken? En wat te denken van Aux Raus Deluxe (17.30u, Extrema)? Hakken! Doe mij maar een bal gehakt in de Restolounge. De instrumenale stonerrock van Karma To Burn (18u, MastersOfRock) is dan weer andere koek waar ik zeer naar uitkijk. Hopelijk komt “Tequila” weer ‘ns voorbij. Ook zin in: The Reverend Horton Heat (20u, MastersOfRock). Wellicht nog een stukkie van Accelerators (20.30u, JackDaniel’s) meepikken? Natuurlijk mag Peter Pan Speedrock (22u, MastersOfRock)niet ontbreken en dat geldt eigenlijk ook voor die andere ‘de-beste-liveband-van-Nederland’: De Dijk (23u, MainStage). Benieuwd of Suicidal Tendensies (24u, MastersOfRock) tegenwoordig nog potten kan breken. In ieder geval zal ik zeker te vinden zijn bij The Hickey Underworld (1u, JackDaniel’s), een erg tof Belgisch bandje. Tussendoor moet er natuurlijk goed gekletst en slecht gegeten worden. En uiteindelijk op d’n eier bij Toon met afterparty van de ROKOBAMAdeejays? Komt helemaal goed!
  Zondag, dag twee. Kater? Gewoon doorgaan op hetzelfde recept bij DeWolff (13u, MastersOfRock), de vervangers van The Shavers. Jammer voor Sliek, leuk voor de rest! Maar vroeg voor iedereen, dat dan weer wel. Dan gelijk alweer een keuzemoment: of The Beach Boys Holland (13.30u, RestoLounge) of Shaking Godspeed (13.30u, JackDaniel’s). Effe van het moment laten afhangen. In ieder geval ga ik proberen iedereen mee te krijgen naar Moss (15u, JackDaniel’s). Erg fijne Excelsior-indie. Verdomd, alweer een keuzemoment: Of de funkmetal van Infectious Grooves (16.30u, MastersOfRock) of de countryrock van Denvis & The Real Deal (16.30u, JackDaniel’s). Mmmmmm Infectious Grooves heb ik nog nooit gezien, dus…. Drive Like Maria (18u, JackDaniel’s) is natuurlijk wel fijn rocken. Geldt ook voor Triggerfinger (20.30u, MastersOfRock). Tussendoor even brullen bij Arch Enemy (18.30u, MastersOfRock), als m’n strot dat nog toestaat. Meer verrassend is hopelijk de streetgrass van Bob Wayne & The .357 String Band (19.30u, JackDaniel’s), daar ga ik zeker m’n oordoppen te luister leggen. Sowieso zal ik veel bij het JackDanielStage te vinden zijn zie ik. Daar spelen later op de avond ook nog TV Buddhas (22.30u, 70’srock&blues) en The Stooges Tribute (24u, hopelijk staat de microphone van Rudyboy minder hard dan die van Janneke Riplet). Of laat ik me nog verleiden door de progmetal van Opeth (22.30, MastersOfROck)? Het blijven Zweden natuurlijk. Vergeet ik nu Bonaparte (22.15u, RestoLounge)? Voor die maffioza moet ik nog wel een gaatje voor zien te vinden in mijn moordende schema. Kortom: het moet niet veel gekker worden. En hoezo Main Stage? Alaaf!

 2. theleonking

  Limburg is nog altijd Nederland, dus Born From Pain is ook een Nederlandse act in MastersOfRock. En over Limburgers gesproken: DeWolff vervangt De Shavers 😉
  Tofste bands staan trouwens op het Jack Daniels Stage (Shaking Godspeed, Moss, Drive Like Maria, TV Buddhas, The Van Jets, Go Back To The Zoo, The Hicky Underworld). Tjo!!!

 3. Danny

  Nee de programmering van JD-stage was nog niet bekend toen ik dit schreef. Er zit wat tijd tussen de tijd van het schrijven en het hier publiceren. Maar gelukkig dat Leon mooi aanvult 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven