Rick Treffers – Prettige Vooruitzichten

Rick Treffers - Prettige VooruitzichtenMet Mist leek Rick Treffers op zoek te zijn naar het perfecte melancholische popliedje. Maar Mist leidt de laatste jaren helaas een beetje een kwakkelend bestaan. Gelukkig heeft Treffers zelf het bijltje er niet bij neergelegd. Al lijkt hij de queeste wel achter zich gelaten te hebben op zijn tweede solo-cd Prettige Vooruitzichten, wat hem uiteindelijk ongemerkt overigens misschien wel dichterbij zijn doel brengt dan ooit tevoren. De insteek is in ieder geval heel anders. Treffers komt op Prettige Vooruitzichten met het verhaal van de muzikant Rock Truffels die mijmert over zijn verlangen naar warmere contreien, ageert tegen de kneuterige regelzucht van Nederland, maar ondertussen niet zonder kan, zijn langzaam in verval rakende lichaam en dito status als Grote Rockster. Het is een boeiend geheel, een jas die Treffers als gegoten zit. Of zou dat komen doordat je hem er in denkt te kunnen herkennen? Hoe het ook zij, met behulp van bevriende muzikanten (o.a. Henk Hofstede, Henk Kloet, Bloem de Ligny en Paul de Munnik) heeft hij een prachtige plaat in elkaar geknutseld. Knutselen klinkt dan misschien een beetje kneuterig, maar dat is gezien de sound van de plaat toch echt de enige juiste benaming. De liedjes zitten namelijk vol met frisse onverwachte doorkijkjes en knappe vondsten, zowel muzikaal gezien als qua teksten. Samen vormen ze een mooi afgerond geheel. Hoogtepunten zijn “Zomaar Goed” waarin Serge van Duijnhoven een fraai gedicht voordraagt en het mijmerende “Ver van kift en hoon”. Alles komt tenslotte samen in “Plattegrond van Nederland” waarin Rock Truffels à la “Het Dorp” de boel samenvat en je als luisteraar laat dubben of dit album nu het definitieve afscheid van Nederland zal zijn, of dat hij toch niet zonder kan. Ik hoop in ieder geval op dat laatste.


mij=Skipping / Sonic

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top