The Brian Jonestown Massacre – Who Killed Sgt. Pepper?

The Brian Jonestown Massacre - Who Killed Sgt. Pepper?Eigenlijk staat Who Killed Sgt. Pepper? me al een beetje tegen voordat ik een noot heb gehoord. De bekende figuur op de hoes, de vergezochte titel en de verwijzing naar ‘zigeunerinvloeden’ in de bio… geen van allen dingen waar ik gewoonlijk echt warm voor loop. Toch ben ik blij verrast met het lekkere ritme van de opener met de bizarre naam “Tempo 116.7 (Reaching for Dangerous Levels of Sobriety)”. Eigenlijk is The Brian Jonestown Massacre helemaal geen band, maar een constant wisselend collectief muzikanten rondom de zonderlinge Anton Alfred Newcombe. En eerlijk gezegd is dit goed te horen op het album, er is namelijk geen touw aan vast te knopen. Natuurlijk zouden we alles onder het kopje Krautrock kunnen scharen, maar daar is dit album veel te bizar en afwisselend voor. Er wordt op enkele nummers zelfs (overigens erg fraai) in het IJslands en het Duits gezongen en op het ‘subtiel’ getitelde “Let’s Go Fucking Mental” is een voetballied te horen. De eerste klanken van “This Is the One Thing We Did Not Want to Have Happen” hadden zo afkomstig kunnen zijn van Joy Division. Het geheel klinkt als een chaotisch verlopende wereldreis van een geflipte Amerikaan die al een tijdje de weg kwijt is. Het is absoluut geen gemakkelijk album, maar wel boeiend en eigenlijk ook onverwacht goed.


mij=Ace / Cargo / Suburban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top