Liars – Sisterworld

Liars - SisterworldOp bijna pastorale wijze wordt met stemmig koorgezang Sisterworld, de vijfde plaat van Liars, geopend. Als een ware Nick Cave bromt voorman Angus Andrew vervolgens de eerste regels tekst. Als na ruim anderhalve minuut een muur van gitaren binnen dendert zijn we weer thuis bij Liars. Een heerlijk stukje LoudQuietLoud deze opener. Volgens de band is Sisterworld een soort conceptalbum geworden met als rode draad het ‘gevaar van positief denken’. Het album werd opgenomen in Los Angeles, een stad waar het valse positivisme na de verkiezing van Obama een nieuw hoogtepunt bereikte. Maar Liars zien achter de zonneschijn altijd weer regen komen en de nummers glijden dan ook als een dik wolkendek voorbij. Een forse onweersbui komt zelfs langs in de vorm van “Scarecrows On A Killer Slant”, dat een ongekend agressieve en zelfs gewelddadige Liars laat horen. Een muzikale drive-by-shooting. Op “Proud Evolution” bewegen Liars zich gevaarlijk dicht op Radiohead-terrein en de zang op dit nummer had perfect door Thom Yorke verzorgd kunnen worden. Na de minder geslaagde psychedelische trip op “Drop Dead” wordt het album afgesloten met drie ijzersterke nummers, waarbij de surfpunk van “The Overachievers” toch nog iets luchtigs biedt. Verder valt er bijzonder weinig te lachen in de Sisterworld van Liars, maar de schaduwkant van de American Dream is natuurlijk sowieso interessanter.


Mij=Mute

Een reactie

  1. Rubenegg

    Saillant detail: Op de bonus cd editie, waar allerlei artiesten nummers van het hele album coveren of remixen, neemt Thom Yorke inderdaad Proud Evolution voor zijn rekening. Blijkbaar wist Thom ervan..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven