Badly Drawn Boy – Is There Nothing We Could Do?

Badly Drawn Boy - Is There Nothing We Could Do?Ik heb het idee dat Badly Drawn Boy uiteindelijk zo’n artiest zal blijken te zijn die voor eeuwig gebukt gegaan is onder de release van een droomdebuut. Dat mag je Hour Of The Bewilderbeast tien jaar na data namelijk best noemen. Toch is het absoluut niet zo dat wat Damon Gough na het jaar 2000 uitgebracht heeft broddelwerk genoemd kan worden. De man heeft zijn fijne pen voor vaak ontroerende liedjes allerminst verloren. De soundtrack (na Have You Fed The Fish die hij voor About A Boy in 2002 maakte zijn tweede) voor de tv-film The Fattest Man In Britain is hier wederom het bewijs van. De simpelheid van bijvoorbeeld het instrumentale “Opening Theme” en hoe hij dat uitbouwt richting het er op volgende titelnummer en het laat terugkeren in enkele andere songs van de soundtrack lijkt eenvoudig, maar Gough doet het zo geraffineerd dat je het bijna zou missen. Bovendien is fijn om weer eens een goede popsoundtrack te horen die echt op maat gemaakt is voor een film in plaats van een verzameling kliekjes. Het gebruik van stukken dialoog uit de film in de intermezzo’s versterken dat gevoel alleen maar. De liedjes op Is There Nothing We Could Do? zijn wel voorzien van soberder dan die op Badly Drawn Boys laatste ‘echte’ cd Born In The UK. Wat overigens niet gelijk betekend dat de arrangementen niet rijk zijn. “Wider Than A Smile” is met zijn meanderende strijkerpartijen hier een mooi voorbeeld van. Het maakt het plaatje compleet en versterkt bij mij de neiging de tragikomedie maar eens op te snorren, want volgens mij is deze film in Nederland nog nergens te zien geweest.


mij=BDB / Rough Trade

3 reacties

  1. Anonymous

    het gaat om een Britse tv-film voor de BBC, geloof ik. Betwijfel of ie ooit op dvd zal worden uitgebracht, de rating op IMDB is in elk geval desastreus (niet dat dat nu altijd zoveel zegt)
    maarrr dit is wel een fijn plaatje van de BDB en ook de dialoog en monoloog fragmenten werken heel fraai. een vetzak als kermisattractie en de mensen die zich om hem bekommeren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven