New Cool Collective – Pachinko

New Cool Collective Band - PachinkoOnlangs kreeg gitarist Anton Goudsmit de VPRO Boy Edgar prijs, de belangrijkste jazzprijs van Nederland. Goudsmit speelt (onder meer) in New Cool Collective Big Band, op Pachinko mag hij zijn instrument naar hartelust laten juichen, huilen en brullen. Het is bij de NCC Big Band altijd even afwachten waar ze nu weer mee komen, eerder maakten de heren een album met afrobeat-held Tony Allen, met een toevallig tegen het lijf gelopen groep Cubaanse rumbaband en met rapper Typhoon. Dat waren afzonderlijke platen, al zou de Big Band er de hand niet voor omdraaien om genoemde artiesten op één cd te laten samenkomen. Op Pachinko is alleen Moke-zanger Felix Maginn te gast (in We’re All Going Up), die hier ineens klinkt als een bronstige Barry White-imitator. Op eerdere NCC-plaat Out of Office, en soloalbums van saxofonist Benjamin Herman was al op te maken dat de heren gecharmeerd zijn van (oude) filmmuziek. Op Pachinko staat een aantal nummers dat geïnspireerd lijkt door oude spionage-films (Circus Circus, The Diabolical Dr Z), terwijl in bijvoorbeeld Pasmo en Little Black Dress lichte house-invloeden hoorbaar zijn. Het nummer Japanese Bonus lijkt te verwijzen naar de anabolen-hardbop van Soil & Pimp, Peace and Happiness heeft Oost-Afrikaanse wortels. En toch past het allemaal prima bijelkaar (mede dankzij die ongelooflijke blazerssectie), je laat je met liefde meevoeren op de verbeeldingskracht van dit collectief.


mij=Dox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven