Chemical Brothers – Further

chemical_brothers-further.jpgHoe lang zouden de Chemical Brothers gedaan hebben over het opnemen van dit zevende album? Vermoedelijk niet lang. Het klinkt als een psychedelisch tussendoortje, een Electronic Battle Weapon-achtige vingeroefening, een moetje om te voldoen aan het contract met EMI, of hooguit een setje b-albumtracks dat prima gedijt op een undergroundfeest. Er staan geen beukende hits of waardige clubtracks op, uitgezonderd de wel aardige singles “Swoon” en “Horse Power”, maar ook dat soort tracks hebben de Chems eerder en veel beter gemaakt. Op Dig Your Own Hole bijvoorbeeld, en de lange versie van “It Began In Afrika” uit 2001, waar de percussie zo opzwepend werkte dat de track eigenlijk niet lang genoeg kon duren. Laat nou juist percussie het ondergeschoven kindje zijn op Further. De climaxen zijn uitermate gerekt en voorspelbaar, ook in “Horse Power”, en dat alle tracks in elkaar overlopen is ook geen pluspunt. Ik heb wel eens vrienden zien jammen op een ouwe Roland-synth en dat levert net zulke leuke tracks op, maar hoor es, van de holy fucking Chemical Brothers verwacht ik wel wat meer. Het enige artistieke selling point van Further is dat het concept weer eens wat anders is. Dat gedoe met al die gastvocalisten hadden we tenslotte wel weer gezien, terug naar de kern is nooit een verkeerd idee en slecht is het niet. Maar verrassen doet het óók nergens, en hoe vaker ik Further draai, hoe vervelender en langdradiger de plaat wordt. Helemaal zonde is dat het videobudget ook verkeerd besteed is. Tom en Ed mogen historisch gezien teren op een reputatie van fantastische clips bij hun singles, maar dit keer hebben ze bij álle tracks wat goedkope animaties uit de computer laten rollen. Een bewegend paard, wat rondfladderende bolletjes, iemand die in het water duikt. Het ziet er op hoge resolutie nog wel aardig uit, maar het slaat uiteindelijk nergens op. Leuk voor op de videowall live, maar totaal kansloos om daarvoor een aparte CD/DVD-editie van Further uit te brengen. Sorry jongens, meer kan ik er echt niet van maken.


mij=Freestyle Dust / Astralwerks / EMI

3 Comments

  1. Leslie

    Heiligschennis! Review is niet echt gebaseerd op feiten, eerder volledig gebaseerd op het geduld wat de schrijver/schrijfster niet blijkt te hebben. Jammer… Further is een volwaardig album, alleen deze keer het abstracte in. En ook dat kunnen the Chemische gebroeders als de besten. =)

  2. Stonehead

    Hoe vaak moet ik een matige plaat dan nog blijven draaien? Zoals ik al schrijf (en zoals ik ook bij alle eerdere Chems-platen gedaan heb) heb ik Further ruim de tijd gegeven. Wat vind jij er spannend aan, dan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top