VA – Het Beste Uit De Sandwich

Diverse Artiesten - Het Beste Uit De SandwichWaarom schrap je een programma dat wekelijks tussen de vier- en vijfhonderd duizend luisteraars trekt? Omdat je een lul bent, een andere reden kan ik voor het verdwijnen van Avro’s De Sandwich (zondagochtend 09-12 uur, Radio2) niet bedenken. Wie die lul is, of er misschien meerdere lullen bij die beslissing betrokken waren, ik weet het niet. In ieder geval is de liefhebber van niet-behaagzieke radio het slachtoffer. De Sandwich, gepresenteerd door Jacques Kloters en samengesteld door Angelique Stein, is een dikbelegde zondagmorgenboterham met wereldmuziek, kleinkunst, jazz, singer-songwriters, zuchtmeisjes en De Betere Pop. Een bevlogen programma dat niet bang is voor het verleden (of voor een hit) maar vooral schatten wil laten horen. Er worden artiesten gedraaid die je nergens anders hoort, uit de hele wereld. Deze compilatie-cd laat horen hoe bijzonder zo’n programma is, dat de wonderschone Maya Andrade van de Kaapverdische Eilanden probleemloos naast Frederique Spigt gedraaid kan worden, of Neerlands wereldmuziektrots NO Blues. En dat een Duits zuchtmeisje als Annett Louisan of Dr. John of Shivaree daartussen ook helemaal niet detoneren. Op papier klopt het misschien niet, in de praktijk werkt het wel. De Sandwich wordt al meer dan vijftien jaar uitgezonden maar in september trekt De Lul de stekker eruit. Nou ja, het wordt verplaatst naar Radio5, op een andere dag en korter. Dood- en doodzonde. Voortaan maar wel zelf op zondagochtend plaatjes draaien, bij voorkeur dingen die ik via De Sandwich heb ontdekt. Ook leuk. Wel minder leuk.


mij=AG Music

10 Comments

  1. Prikkie

    Ik heb al jaren een iPod bij me. 3FM is al die commerciele zenders achterna gegaan met popi geblèr waarbij zelfvoldane lolligheid de muziek al lang verdrongen heeft. En om de een of andere reden denken al die radiojongens dat muziek altijd en overal voor de grootste gemene deler moet zijn. Met als gevolg dat goed beluisterde doelgroepprogramma´s steeds weer verdwijnen ten faveure van meer van hetzelfde. Radio is per definitie behang in Nederland.

  2. Prikkie

    Och, ik heb ´m heel zacht staan en hoor alles wat er tegen me gezegd wordt. En je moet natuurlijk wel uitstralen dat je ze zonder enig probleem steeds weer uitdoet. Werkt uitstekend, in mijn ervaring.

  3. Uperion

    Jammer dat De Sandwich gaat verdwijnen van de zondagmorgen. Wat sneuvelt er nog meer? Radio 2 moet verjongen, wat nou verjongen? De Sandwich geeft echt niet alleen maar muziek uit de ouwe doos! De mooiste actuele muziek leer ik niet via 3FM of Daniel Dekker kennen, maar via De Sandwich! Maar ja, dat mag ik zeker niet niet, want als 55plusser wil ik wil ik Wim Kan en Toon Hermans horen(zie Haarlems Dagblad van vandaag)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top