The Diamond Five / Cdeelder-box

The Diamond Five - Montmartre BluesOuwe jazz veroudert niet. Is de voordehand liggende conclusie na het luisteren van de 3cd-box die Jules Deelder samenstelde voor de webwinkel van De Volkskrant, en de compilatie van oud en lastig te vinden werk van The Diamond Five. Dit vijftal Nederlandse hardboppers was vooral actief in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Van het originele quintet leven nog twee leden, drummer John Engels en bassist Jacques Schols. Mannen met verhalen, waar jonge jazzfanaten als Erik van Beek en Jasper Derksen graag bij aan de lippen hangen. Erik en Jasper vormen het dj-duo Jazzdiggers, zij zorgden er eerder voor dat het Diamond Five-debuut Brilliant werd heruitgegeven. Voor het Duitse Sonorama stelden ze een compilatie samen met radio-opnames en flexi-discs, waaronder een nummer wat werd gemaakt voor een fabrikant van velours-gordijnen. Montmartre Blues is een jazzplaat die iedereen begrijpt. Geen gekke dingen, maar vingerknipjazz met lekkere soli en een superswingende ritmesectie. Keurig opgegraven en terecht afgestoft.
Diverse Artiesten - Cdeelder BoxDe Cdeelder-box is een samenvatting van eerder verschenen Deelder-compi’s als Deelderdraait, plus twaalf nieuw geselecteerde nummers. Wie Deelders dj-sets kent, weet dat de nachtburgemeester houdt van felle hardbop, met schetterende trompetten, honkende saxen en dwingende dansritmes. Hoogtepunten noemen is ondoenlijk, zeker met kanonnen als Hank Mobley, Clifford Brown, Art Pepper en de Jazz Messengers. Natuurlijk ontbreekt Jules’ grote held Charlie Parker ook niet. Wat ik wel graag nog gezien had was een begeleidende tekst waarin alle artiesten en nummers in perspectief worden gezet. Dat had deze box die meerwaarde gegeven die je tegenwoordig mag, nee, moet verwachten van compilaties.


mij=Sonorama & Sonic Scenery

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top