Nosound – Sol29

Nosound - Sol29Als je als band met je album in de maandlijst komt te staan bij Steven Wilson, dan is dat voor een hele schare Porcupine Tree fans een reden om blind een album aan te schaffen. Daarbij kun je wel eens van een koude kermis thuis komen, want Wilson heeft er met regelmaat dingen in staan die menig Porcupine Tree zwaar op de maag zullen liggen. Toen de debuutplaat van het Italiaanse Nosound in het lijstje stond in 2005 vielen zijn fans zich er veel minder een buil aan. Italiaan Giancarlo Erra nam de plaat op enkele baspartijen na helemaal in zijn eentje op. Precies zoals Wilson zelf ook werkte in zijn beginjaren. Als je dan weet dat Erra ook nog in een Porcupine Tree coverband zat, dan is het niet moeilijk je voor te stellen hoe de debuutplaat van deze Italiaan klinkt. Sol29 klinkt zo ongeveer als de perfecte mix van Wilsons twee hoofdactiviteiten Porcupine Tree (rond The Sky Moves Sideways) en No-Man. De originele uitgave van Sol29 was echter al tijden uitverkocht, dus dat zelf ervaren was een beetje lastig. Daarom is het mooi dat Kscope (het label waar niet geheel toevallig Wilson ook flink wat van zijn releases stalt) nu komt met een geweldig verzorgde heruitgave van Sol29. Het Engels van Erra is hierop natuurlijk niet verbeterd, maar de mastering door Steven Wilson is werkelijk waar fantastisch. En dat je geen nerd hoeft te zijn om dat te kunnen horen bewijst de originele mix die op het audiogedeelte van de bonus-dvd gebrand is. Het geluid van Sol29 was al prima voor een debuut, maar nu komen de ruimtelijke klanken van Nosound pas écht tot hun recht. Als toetje krijg je bovendien nog de drie songs die op de nog lastiger te verkrijgen The World Is Outside-cd stonden. Deze drie songs zijn nog wat meer mellow maar sluiten bijna naadloos aan op de songs van Sol29.


mij=Kscope / Bertus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top