Piebald – Volume I

Piebald - Volume IEr zijn zat emo-liefhebbers die de eerste cd(‘s) van Sunny Day Real Estate niet te beluisteren vinden door de stem van Jeremy Enigk. Te fragiel, te zeer tegen het valse aanschurend. Die mensen zullen waarschijnlijk ook nooit warm gelopen hebben voor Piebald. Want Travis Shettel is de overtreffende trap van Enigk. Hoger, ieler en nog vaker tegen het valse aan. Ik vind het gaaf. Het gaf de helaas in 2008 opgedoekte band nog een extra lading emo. Op The First Ten Years (Volume I) gaat hier nog even een schepje bovenop doordat de band voor een deel van deze verzamelaar een stapel demo’s onder het stof vandaan gehaald heeft die tot nu toe lastig of niet te verkrijgen was. De dubbel-cd behandelt chronologisch de jaren 1995 tot en met 1998. Daardoor hoor je het geluid langzaam verschuiven van de explosieve hardcore van de Geek Of The Week-demo (1995) naar meer melodieuze emo uit het straatje van Sunny Day Real Estate eind jaren negentig. Al bleef Piebald wel altijd iets gruiziger. Op de demo’s voor het in 1999 te verschijnen If It Weren’t For Venetian Blinds, It Would Be Curtains For Us All klinkt de band zelf meer als Weezer. Maar de luchtigheid die de Weezer-demo’s wel hadden ontbreekt bij Piebald volkomen.


mij=Rise / Ada / Rough Trade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top