Sons Of Liberty – Brush-Fires Of The Mind

Sons Of Liberty - Brush-Fires Of The MindIn de powermetal is een conceptalbum bepaald niet ongewoon. Toch is Iced Earth´s Jon Schaffer een geval apart op dat gebied. De man lijkt niet genoeg te kunnen krijgen van conceptalbums, of die nu over sciencefiction gaan of over de Amerikaanse Burgeroorlog, maar daarnaast is hij een Man Met Een Missie. Hij is daar wel een ander bandje voor begonnen, Sons Of Liberty, al komen Iced Earth-fans nogal wat bekende namen tegen. Zanger Matthew Barlow ontbreekt echter, omdat Schaffer zelf de zang voor zijn rekening neemt. Dat hij dat prima kan, was al bekend van Iced Earth. Brush-Fires Of The Mind werd eerst online verspreid (gratis in wat mindere kwaliteit, nog steeds verkrijgbaar bij inschrijving voor de nieuwsbrief) en heeft zoals gezegd een politiek thema, over corrupte wereldleiders die de rest van de wereldbevolking als slaven behandelen. Hier en daar citeert Schaffer Thomas Jefferson and Abraham Lincoln en worden geluidsfragmenten van Kennedy en Martin Luther King gebruikt. Dat Schaffer het echt meent, mag blijken uit de verwijzingen naar artikelen, boeken en filmmateriaal op de site. Allemaal leuk en aardig, maar stelt het muzikaal ook nog wat voor? Ja hoor, het is de vertrouwde Schafferiaanse powermetal die je hoort, met een enkel relatief rustpuntje (“The Cleansing Wind”). Het is tekstueel zware kost, maar het weer is weer eens wat anders dan de doorsnee-testosteron-teksten. En eerlijk is eerlijk, Schaffer maakt er iedere keer weer iets van waar je simpelweg niet omheen kunt.


mij=Century Media / Suburban

One comment

  1. Pearl

    Een fantastisch album en zeker een eye-opener. Zodra je je in de materie verdiept wordt je zoals Schaffer al zegt keihard wakker geschudt.. Politiek en ‘zware’ metalen gaan overigens prima samen. Hoop dat het ook de luisteraar prikkelt om op zoek te gaan naar deze nieuwe wereldorde, de federal reserve e.d. want dat zijn geen fabeltjes maar feiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top