Everything Everything – Man Alive

Everything Everything - Man AliveZoals bekend zijn wij Nederlanders een nuchter volkje. Stoere rockers als Herman Brood en Dinand Woesthof kunnen we nog wel waarderen, maar van nichterige aanstellers op het podium moeten we meestal niets hebben. Bij zangers met bijzonder hoge stemmen klinkt dan ook al snel gemor. De reacties bij de eerste Nederlandse optredens van Wild Beasts vorig jaar logen er niet om, de falsetto van voorman Hayden Thorpe was net iets too much voor velen in het publiek. Hetzelfde lot zal de heren van Everything Everything waarschijnlijk beschoren zijn. Naast de hoge zangstem heeft deze jonge Engelse band trouwens wel meer gemeen met Wild Beasts. Beide bands schuwen het experiment niet en zetten de luisteraar graag continu op het verkeerde been. De muziek van Everyting Everything, door de band zelf omschreven als ‘surrealist neo-classical avant-pop for the digital age’ is dan ook geen gemakkelijke kost. Opener “MY KZ, UR BF” (oftewel “My Keys, Your Boyfriend”) is een druk en gehaast nummer dat met vertrouwd klinkende eighties-synthesizers en een heerlijk catchy refrein de plaat overtuigend inleidt. Pas bij het vierde nummer wordt wat gas teruggenomen. Dat is hard nodig want er gebeurt eigenlijk veel te veel in de muziek van Everything Everything. De constant overslaande stem van Jonathan Everything, de drukke melodieën en plotselinge tempowisselingen maken zelfs van de meest relaxte vogel spontaan een volstrekt doorgeslagen neuroot. Knappe jongen die dit overigens prima album kan uitzitten zonder zo nu en dan even te verlangen naar een momentje rust.


Mij=Geffen / Universal

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven