My Education – Sunrise

My Education - SunriseTwee jaar geleden noemde ik de vorige cd van My Education al filmische muziek, nu maken deze Texanen een echte soundtrack. Wel bij een film die al een tijd bestaat en dik tien jaar terug al van een soundtrack werd voorzien door Zita Swoon, namelijk Sunrise van F.W. Murnau. De muziek is echt bedoeld als soundtrack, als een poging om de sfeer van de film neer te zetten en niet als begeleiding. Ik snap overigens niet precies waarom My Education koos voor deze aanpak. Als je namelijk niet zou weten dat je met Sunrise naar een soundtrack zit te luisteren, dan zou je hier helemaal geen last van hebben. De zwaar georkestreerde post-rock van deze stadsgenoten van Explosions In The Sky staat op zichzelf namelijk stevig genoeg in de schoenen. De klassieke insteek van My Education zou wel wat meer waardering verdienen, dan ze tot nu toe gekregen hebben. De manier waarop ze in bijvoorbeeld “Peasant Dance” plek geven aan viool en xylofoon naast ‘normale’ bandinstrumenten is gewoon erg gaaf. Ook in de andere songs zijn de meer klassieke instrumenten volwaardige partners. Dat ze daardoor wat meer handen aan de wagen hebben en de grote post-rock clichés grotendeels weten te vermijden is alleen maar een pluspunt. En als ze dan wel de cliché crescendo’s van stal halen, zoals in “Oars” dan gebeurt dat wel op zo’n wijze dat dat geen gaapneigingen bij mij opwekt, maar me juist boeit.


mij=Strange Attractors Audio House / Clearspot

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven