Gilles Peterson presents: Worldwide – A celebration of his syndicated radio show

Gilles Peterson presents: Worldwide - A celebration of his syndicated radio showWie niet weet wie Gilles Peterson is, houdt waarschijnlijk vooral van metal, rock of heul moelukke elektronica. De dj, platenbaas (ooit van Talkin’ Loud, nu van Brownswood) en radiomaker (BBC) is voor liefhebbers van jazz-geïnfecteerde muziek een baken van goede smaak. In zijn Worldwide-show op de BBC draait hij nieuwe muziek die wij, eenvoudige krabbelaars, pas maanden later kunnen krijgen. Of oude platen die wij enkel als 96kbps-mp3 kunnen vinden, of voor vele honderden euro’s op Discogs. Mede daarom waren (en zijn) de door hem samengestelde compilaties wel handig. Gesteld dat je zijn platen ook echt wilt hebben, en niet tevreden bent met Spotify of soortgelijke service. Worldwide – A Celebration of his syndicated radio show is een compilatie van drie eerder verschenen compilaties. De reden van deze release is mij niet duidelijk, de drie WW-compi’s zijn nog tamelijk eenvoudig te vinden. Peterson loopt altijd voorop, waarom geeft hij zijn zegen aan een bundeling van muziek die aan het begin van dit decennium uitkwam? Wellicht omdat die nummers nauwelijks verouderd zijn, en als altijd blijk geven van Hele Goede Smaak. De zich langzaam openvouwende breedbeeldjazz van Cinematic Orchestra, de dikke afro van Seun Kuti, de futuristische hiphop van Sa-Ra en de hit(je)s van Amerie, Amy Winehouse en M.I.A., Gilles had ze vroeg in de smiezen. Gotan Projects “Triptico” en Dizzy Rascals “I Luv U” doen inmiddels wel wat nostalgisch aan. Echt behoorlijk vervelend is het ellenlange “I’m Going Downstairs” van techno-producer Theo Parrish. Daar staat dan wel het tien minuten durende meesterwerkje “Green Eyes” van soulzangeres extraordinaire Erykah Badu tegenover.


mij=BBE / PIAS

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top