MindSplit – Charmed Human Art Of Significance

MindSplit - Charmed Human Art Of SignificanceTerwijl ik even niet oplette is Lion Music er in geslaagd zich op te werken tot een proglabel om in de gaten te houden. Nog niet zo lang geleden werd ik volkomen verrast door de magistrale progmetal van Day Six, nu is het weer MindSplit dat een meer dan verdienstelijke progplaat aflevert. Het is een Zweeds vijftal en hun eerste werkstuk heeft de pretentieuze titel Charmed Human Art Of Significance, ofwel CHAOS. Of het verhaal achter het concept klopt of niet, het is anders dan anders: een voorvader van zanger H.B. Anderson, Professor Xandau alias Xerxes Anderson, was een gerespecteerd therapeut in de eerste helft van de 19e eeuw en dit album is gebaseerd op zijn aantekeningen. Maar ook als een concept je niets kan schelen, is dit MindSplit de moeite waard. Hoewel ze de kunst met enige regelmatig afkijken bij grote broers als Dream Theater en Pain Of Salvation, is dit muzikaal een buitengewoon gevarieerd album. Na de proloog wordt er twaalf minuten lang stunt- en vliegwerk gepresenteerd in “Silhouettes”, waarna “The Traveller” volgt, een fraai ingehouden en daardoor spannend nummer met over elkaar buitelende gitaar- en zanglijnen. Vervolgens volgt de progvariant op een rocker, “Presence Of Time”, met een refrein dat ogenblikkelijk blijft hangen. Daarna “…Elsewhere?”, een fraaie akoestische ballad die, eenmaal vergezeld door een piano, de opmaat vormt voor weer een portie fraaie metal in “Inside The Heart Of Silence”. En dan ben je net halverwege…. Het knappe is dat het wel degelijk als een geheel blijft klinken. Geen dichtgesmeerde metal, maar juist een album lang variatie in tempo, instrumentatie én stijl. Zou ´ie nog meer interessante voorvaderen hebben?


mij=Lion / Bertus

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven