Omar Rodriguez Lopez – Cizaña De Los Amores / Omar Rodriguez Lopez – Tychozorente

De hoeveelheid cd’s die Omar Rodriquez Lopez de afgelopen jaren geproduceerd heeft is ontzagwekkend groot. Als je als fan even niet oplette, dan lag je al weer een of twee platen achter. Het nare is dat tussen de releases die hij uitbrengt zelden een zwakke broeder zit. Het bijzondere is bovendien dat Rodriquez Lopez ook steeds weer weet te verrassen met wat hij je voorschotelt.
Omar Rodriguez Lopez - Cizaña De Los AmoresZo begint zijn zeventiende album Cizaña De Los Amores plotseling met een doomy piano die hij van My Dying Bride geleend had kunnen hebben en een angstig ronddolende synth. Tot mijn verbazing begint er na korte tijd in een keer een vrouwenstem te zingen. Die klinkt anders dan Ximena Sariñana waar Rodriquez Lopez eerder al meer samenwerkte op vijf albums. De zangeres blijkt Lisa Papineau te zijn, die in Big Sir samenwerkte met Rodriguez-Lopéz The Mars Volta-bandmaat Juan Alderete. De Mexicaanse Sariñana blijkt een song later toch weer van de partij te zijn in het psychedelische funky “No Hay Màs Respuestas”. Cizaña De Los Amores behoort tot de meest toegankelijke albums die Rodriquez-Lopez afleverde. Hij schuurt dichter dan ooit langs de popmuziek, met hier en daar gelukkig nog wel een stuk venijnig gitaarwerk en een progressief randje. Fraai is het onheilspellend, trage “Victimas Del Cielo” dat je met een beetje goede wil als de jazzy nachtclubversie van Rordriquez Lopez zou kunnen bestempelen. Met een glansrol voor de warme zang van Sariñana. Een beetje wicked wordt Cizaña (gelukkig?) ook nog in “De Piedra” waarin Ximena over een spacy gitaar bijna alleen maar ‘Oe-oe-oe’ en ‘A-aa-aa’ zingt.
Omar Rodriguez Lopez - TychozorenteNog verrassender is de manier waarop Rodriguez-Lopez voor de dag komt op het bijna tegelijkertijd verschenen Tychozorente. De man staat natuurlijk vooral bekend als meesterlijk danser op de zes snaren van zijn gitaar, op deze plaat wordt er geen noot gitaar gespeeld. En d’r wordt ook geen beat uit een drumstel getrommeld. Tychozorente is namelijk het resultaat van Omars samenwerking met Elvin Estella aka DJ Nobody. Naast hem en Omar doet ook Omars broer Marcel mee op mellotron en voorziet Ximena Sariñana een deel van de acht songs van vocalen. En Omar zingt zelf ook nog een mopje. Opvallend is het dat wanneer Sariñana in vlekkeloos Engels zingt, ze heel erg doet denken aan Anneke van Giersbergen. Bijzonder is ook de prevelzang die Omar zelf in enkele songs laat horen. Ze geven songs als “Contra Suspiros” iets zwoel mysterieus. Ik kan me voorstellen dat het even heel hard schakelen is voor iemand die normaal niets heeft met een band als bijvoorbeeld Boards Of Canada. Die kant moet je namelijk op denken. Op Tychozorente wordt niet gekozen voor een tempo, Omar en consorten wisselen tergend trage electro af met meer up-tempo pompende beats. Ronduit lomp is de beat in “Piedras Y Ansiedad”. Wat vooral overheerst is de bevreemdende sfeer van de cd en de twijfel bij mezelf of ik het ontbreken van gitaren nu een verademing of een gemis vind. Intrigerend is het in ieder geval.


mij=Rodriguez Lopez Productions / Konkurrent

14 reacties

 1. Eric J

  hmmm.. een zin die “vlekkeloos Engels” en “Anneke van Giersbergen” bevat moet per definitie ook het woord “niet” bevatten. Als je nu over tenenkrommend Engels had gesproken :p
  Verder niets tegen Anneke hoor, de zangkwaliteiten maken een hoop goed..

 2. Prikkie

  Dit is nou een artiest waar ik WEL een verzamelaar van wil. Ik ben het overzicht ook kwijt…
  @stn: het is ook zo’n artiest waar je bijna een bijbaan voor moet nemen wil je al zijn scheten kunnen aanschaffen
  die mooie dame heet Ximena, niet Xamina. detail, maar toch.
  blrgh, waarom heten die zangeressen ook niet gewoon Jan Smit 🙂
  Uiteraard moet het Maxima zijn. 🙂
  hmmm.. een zin die “vlekkeloos Engels” en “Anneke van Giersbergen” bevat moet per definitie ook het woord “niet” bevatten. Als je nu over tenenkrommend Engels had gesproken :p
  Verder niets tegen Anneke hoor, de zangkwaliteiten maken een hoop goed..
  Audiolink toegevoegd. Niet op Spotify, maar kennelijk wel op Bandcamp, zag ik toevallig.
  Oh da’s wel handig ja 🙂
  Omar heeft deze week gewoon nog twee albums de wereld in geslingerd, en later deze maand komt er nog eentje, dat wordt nummer 7 van dit jaar. Hopsakee.
  Ja zeg! zo snel kan ik ze niet beluisteren en bespreken hoor 🙂
  Mogen we ook weer een keer een album van The Mars Volta? En dan niet zoals die laatste natuurlijk…

 3. Prikkie

  Dit is nou een artiest waar ik WEL een verzamelaar van wil. Ik ben het overzicht ook kwijt…
  @stn: het is ook zo’n artiest waar je bijna een bijbaan voor moet nemen wil je al zijn scheten kunnen aanschaffen
  die mooie dame heet Ximena, niet Xamina. detail, maar toch.
  blrgh, waarom heten die zangeressen ook niet gewoon Jan Smit 🙂
  Uiteraard moet het Maxima zijn. 🙂
  hmmm.. een zin die “vlekkeloos Engels” en “Anneke van Giersbergen” bevat moet per definitie ook het woord “niet” bevatten. Als je nu over tenenkrommend Engels had gesproken :p
  Verder niets tegen Anneke hoor, de zangkwaliteiten maken een hoop goed..
  Audiolink toegevoegd. Niet op Spotify, maar kennelijk wel op Bandcamp, zag ik toevallig.
  Oh da’s wel handig ja 🙂
  Omar heeft deze week gewoon nog twee albums de wereld in geslingerd, en later deze maand komt er nog eentje, dat wordt nummer 7 van dit jaar. Hopsakee.
  Ja zeg! zo snel kan ik ze niet beluisteren en bespreken hoor 🙂
  Mogen we ook weer een keer een album van The Mars Volta? En dan niet zoals die laatste natuurlijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven