Jaarlijst 2010: Guuzbourg

Tammi Terrell - Come On And See Me - The Complete Solo CollectionWie wil weten wat ik de beste Franse platen vind, kijkt op Filles Sourires. Wie mijn Algemene Jaarlijst wil zien, kijkt hier. Net als vorig jaar lijn ik voor File Under mijn meest favoriete reissues en compilaties op. Omdat die altijd een beetje ondersneeuwen in het jaarlijstengeweld, en omdat ik maar geen genoeg krijg van compi’s en heruitgaves. Vooral als ze zo mooi zijn als deze tien:
1. Tammi Terrell – Come On And See Me – The Complete Solo Collection Thomasina Winnifred Montgomery werd wereldberoemd toen ze als Tammi Terrell met Marvin Gaye duetten zong als Ain’t No Mountain High Enough. Ze stierf als gevolg van een hersentumor in het harnas, op het podium met Gaye in Virginia. Voor haar succesvolle duettentijd had ze al heel wat prachtige soulnummers op de plaat gezet, waar toen veel te weinig aandacht voor was. Haar cover (nou ja, Stevie Wonder zou’t zelf pas veel later opnemen) van All I Do is magnifiek. Laat het maar aan Hip-O-Select over om de muzikale nalatenschap van Tammi glimmend op te poetsen en voorbeeldig toe te lichten.
2. Diverse artiesten – The Sound of the Westcoast 1965-1979 Vier cd’s, een dik boekje en heldere, soms mooi persoonlijke teksten van samensteller Leo Blokhuis. Zo maak je iets bijzonders van een box met muziek die mij, afgezien van een paar hits, tamelijk onbekend was. Maar wat een muzikale pracht! En wat een tekstuele ellende!
3. Pastor T.L. Barrett & the Youth for Christ Choir – Like a Ship (Without a sail) Ik ben van mijn geloof gevallen, maar een stevige pot gospel gaat er nog wel in. Pastor Barrett en zijn koor maakten in 1971 een meeslepend en soulful album, dat prachtig is opgepoetst door LitA (ook voor al uw mooie, 180-grams Serge Gainsbourg-reissues). Wonderful had een nummer van Donny Hathaway kunnen zijn. Om diep voor door de knieën te gaan.
4. Diverse artiesten – Shouting Boots Live! Daar dromen we toch allemaal van, een eigen radioprogramma waarin je favoriete, zeer diverse artiesten live komen spelen. Koen en Jaap hebben zo’n programma, en selecteerden uit vele sessies de mooiste, opvallendste nummers. Zapp String Quartet, Sven Hammond Soul, Big Jay McNeely, allemaal geweldig.
5. Diverse artiesten – Tradi-Mods vs Rockers De mannen van het label dat de platen van ‘Congotronics’-bands als Konono No.1 uitbrengt (zeg maar het Congolese antwoord op Einstürzende Neubauten) vroegen een flink pak vrienden en bekenden als Shackleton, Animal Collective en Jolie Holland en om de loeiende duimpiano’s en tegenritmes te remixen, te coveren, te herverpakken. Dat leverde soms muziek op waar je tenen van krullen, maar met name Shackleton (ma-gi-stra-le remix), Lonely Drifter Karen, Holland en Deerhoof maakten er echt iets bijzonders van.
6. Diverse artiesten – Psych Funk Sa-re-ga! Indiase psych-funk uit de seventies. Nee, daar had ik ook nog nooit van gehoord. Dus ja, gelijk kopen. Het ene moment volkomen van de pot gerukt, het andere moment kleurrijk, zoet en ja, funky.
7. Hans Dulfer – The Formative Years ’68-’98 Koen (van Jaap en Koen, zie 4.) Schouten begeleidde deze box met zeven albums van de Hollandse jazz-enfant terrible. Die wel zijn haren, maar nooit zijn streken verloor. Van dwarsig tot dansbaar, van plat tot gelaagd, Hans kon het allemaal. En hij kan ‘t vast nog.
8. Diverse artiesten – C’est chic – French girl singers of the 1960s Het zegt wat als een zuchtmeisjespromotor als ik onder de indruk is van een Franse compilatie, maar dit is dan ook echt wat bijzonders. Een paar hits, verder vooral afgestofte parels van one-hit wonders of opgediept goud van bekende namen. Keurig toegelicht. En ja, dat mijn blog in het boekje als ‘referentie’ is genoemd, helpt ook bij een plekje in deze lijst 😉
9. Diverse artiesten – The Sound of Siam – Leftfield Luk Thung, Jazz & Molam in Thailand 1964-1975 Popmuziek uit Thailand, gemaakt in de sixties en seventies. Nooit van gehoord, dus hebben. Ik hoopte op een paar funky parels, dat valt wat tegen. De meditatieve momenten zijn wel erg fraai. En zo toch een verrijking voor mijn oren.
10. Diverse artiesten – Angola Soundtrack – The unique sound of Luanda 1968-1976 De belevenissen van samensteller Samy Ben Redjeb zijn eerlijk gezegd nog mooier dan de muziek: rudimentaire afro-rumba’s uit Angola, opgenomen tijdens burgeroorlogen en dictactuur. Muziek die hoe dan ook terecht weer is opgediept.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven