Lunatic Soul – II

Lunatic Soul - IIRiverside is de afgelopen paar jaar verworden tot een van mijn favoriete progbands. Alleen het zien van een optreden van deze sympathieke Polen is me tot nu toe nog niet gelukt. Wat me blijkbaar ook niet gelukt is is om op te merken dat bassist Mariusz Duda onder de naam Lunatic Soul eind 2008 al een soloplaat uitbracht. Jammer dat niemand mij daar eerder op attendeerde. De schade heb ik overigens ondertussen al ingehaald, het eerste deel van dit tweeluik h&ocute;&ocute;rt gewoon bij deel twee. Niet voor niets zijn de hoezen op de kleur na identiek. Inderdaad, Lunatic Soul is absoluut de moeite waard. Voordat je nu blind de cd aanschaft, is het wel verstandig om even aan te geven dat het verschil in sound met Riverside behoorlijk groot is. Lunatic Soul is veel introverter dan Riverside. Het ligt best dicht aan tegen de rustiger songs van Porcupine Tree. Met ook steeds die typische onderhuidse spanning. In een paar songs maar knapt deze spanning door deze zijn huid. Toch is het niet zo dat Duda alleen maar inzet op een donkere ervaring. Dat dat de basis is, is gezien het feit dat hij de reis probeert te beschrijven door het land van de dood niet zo gek. Toch waait er sluimerend een positieve wind in veel van de songs. De kleur van deze cd is niet voor niets wit, waar de vorige gitzwart was. Spannend is hoe Duda bijna ongemerkt bruggetjes slaat naar Oosterse invloeden. Dat sluit prachtig aan bij de bijna trance-achtige ervaring die de songs je als luisteraar weet te geven. Duda laat met dit tweeluik dan ook wederom horen een van meest bijzondere muzikanten te zijn die de afgelopen jaren in de progrock opgedoken is.


mij=Kscope / Bertus

7 Comments

 1. Oeps, sorry, ik ging ervan uit dat jij deze al wel kende ๐Ÿ˜ฎ
  Ik kende LS toch al wel tijdje en hun cd bij het laatste concert van Riverside in Patronaat gescoord.
  (zo heb ik je weer voldoende jaloers gemaakt ;-))

 2. Oeps, sorry, ik ging ervan uit dat jij deze al wel kende ๐Ÿ˜ฎ
  Ik kende LS toch al wel tijdje en hun cd bij het laatste concert van Riverside in Patronaat gescoord.
  (zo heb ik je weer voldoende jaloers gemaakt ;-))
  Grmbl ๐Ÿ˜‰
  Storm: Riverside staat in Metropool, 20 mei. Herkansing? Krijg je een beugel van me ๐Ÿ˜‰ (pas mijn 3e keer live – de moeite waard inderdaad)
  @tbeest: die staat wel in mijn planning ja ๐Ÿ™‚

 3. Oeps, sorry, ik ging ervan uit dat jij deze al wel kende ๐Ÿ˜ฎ
  Ik kende LS toch al wel tijdje en hun cd bij het laatste concert van Riverside in Patronaat gescoord.
  (zo heb ik je weer voldoende jaloers gemaakt ;-))
  Grmbl ๐Ÿ˜‰
  Storm: Riverside staat in Metropool, 20 mei. Herkansing? Krijg je een beugel van me ๐Ÿ˜‰ (pas mijn 3e keer live – de moeite waard inderdaad)
  @tbeest: die staat wel in mijn planning ja ๐Ÿ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top