The Shadow Theory – Behind The Black Veil

The Shadow Theory - Behind The Black VeilToen het tijd was voor de jaarlijstjes over 2010, kwam in het lijstje van collega Blizzard – onder de FU-mensjes bij uitstek degene die mijn verfijnde smaak het dichtst benadert – Behind The Black Veil van The Shadow Theory voorbij. Die had ik al even op mijn stapeltje liggen, maar was me nog niet echt opgevallen. Maar goed, ik had het album nog niet in zijn geheel en met volle aandacht beluisterd. Tijd om dat alsnog te doen. The Shadow Theory is het geesteskind van Devon Graves (Psychotic Waltz, Deadsoul Tribe). Hij is overigens niet de enige bekende naam in dit gezelschap, ook bassist Kristoffer Gildenlöw (ex-Pain of Salvation, Dial) en Threshold-drummer Johanne James maken deel uit van de line-up. Het is progmetal, maar met een aantal elementen die niet altijd even gebruikelijk zijn. Zo komt er regelmatig een dwarsfluit voorbijhuppelen en worden er klanken aan de toetsen ontlokt die anders dan anders zijn, een beetje á la O.S.I. Meest opvallend zijn echter de zangpartijen, zowel die van Devon Graves als de achtergrondzang. Graves fluistert, gromt en zingt in zanglijnen waar hoorbaar veel aandacht aan besteed is. Ook de koortjes zijn ronduit meesterlijk. Natuurlijk is het technisch niveau hoog en vliegen de breaks je om de oren zoals het progmetal betaamt, maar alles in dienst van de songs. Dat het album me in eerste instantie niet opgevallen was, is logisch. Behind The Black Veil vraagt erom in zijn geheel beluisterd te worden. Pas dan komt de schoonheid volledig tot zijn recht. Mijn jaarlijstje hoeft niet veranderd te worden, maar het scheelde niet veel. Blizzard heeft gelijk: prachtalbum!


mij=Inside Out / EMI

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven