Marcos Valle / A Bossa Electrica / Sensuàl

Wie in deze weken van extreem weer ook verlangt naar de Copacabana, maar er het geld niet voor heeft, kan wegdromen met deze drie platen.
Marcos Valle - EstáticaMarcos Valle (1943) is een levende bossa nova-legende, hij schreef veelgecoverde hits als “Crickets Sing for Ana Maria” en “Summer Samba”. Estática bevat drie instrumentale stukken, 1995, 1985 en 1975 die aangeven dat Valle al een tijd meedraait, maar ook diverse stijlen beheerst, Van slap-bass funk tot zoet pianogezwijmel. Het veelvuldig op Radio6 gedraaide “Baiao Maracatú” laat de temperatuur snel oplopen, het titelnummer is een stevige pot Weather Report-achtige fusion. Tegen het einde mis je wat koolzuur, toch is dit een zeer geslaagde plaat.
A Bossa Electrica - Do NorteStockholm is de thuisbasis van A Bossa Electrica, dat toe is aan haar tweede album. Hier worden geen grenzen opgerekt of, zoals bijvoorbeeld bij Zuco 103, gespeeld met elektronica. Je snapt gelijk waarom ABE met haar knusse seventies-geluid zo geliefd is bij samenstellers van lounge-compilaties. Het klinkt lekker, maar afgezien van de Roy Ayers-cover blijft weinig hangen.
Sensuàl - TrintaDan liever het Utrechtse Sensuàl. Zangeres Eva Kieboom is dertig jaar geworden, het album heet naar haar leeftijd. Ook hier vormen de jazzy jaren zeventig een inspiratiebron, maar muzikaal zijn Eva en haar mannen een stuk interessanter dan ABE. Er wordt gestoeid met afrobeat in het titelnummer, arrangeur Sebastiaan Koolhoven schreef prachtige strijkersarrangementen voor de zwoele, voetjes-in-de-branding-ballades en het koper funkt geweldig in hoogtepunt “Nao Vai Dar”. Alle tracks zijn met zorg ingekleurd, luister bijvoorbeeld naar de tegenmelodietjes in “Samba Na Cama”. Prachtig gezongen ook, trouwens.


mij=Far Out & Connective/Painted Dog & Supertracks

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven