Yes – Keys To Ascension

Yes - Keys To AscensionIk meen me te herinneren dat je eind jaren negentig bij het uitkomen van de oorspronkelijke Keys To Ascension-cd’s een behoorlijke zak duiten moest overhandigen aan je lokale platenboer voor de in totaal vier cd’s. Daarom had ik de twee dubbellaars van symfo dinosauriërs Yes alleen maar op tape staan. Voor de heruitgave die nu verschenen is betaal je met een beetje geluk nog geen twintig euro. Het mooie is dat je er ook nog een prima live-dvd bij krijgt. Wie een beetje van symfo houdt doet een prima koop. Ondanks dat het een beetje een rare mix is van studio- en livewerk. De line-up van Anderson, Howe, Wakeman, White en Squire was sowieso een van de betere in de vele varianten die Yes gekend heeft in de loop van de decennia. De opbouw van de Keys To Ascension cd’s is zoals gezegd een beetje raar. Beide dubbel-cd’s beginnen met een selectie aan live-opnames van een reeks van drie reünieconcerten die de vijf gaven in San Luis Obispo in California, vlak bij het huis van zanger Jon Anderson. Stiekem is dat livedeel toch aantrekkelijker dan de nieuwe studiotracks. Maar dat is niet zo gek. Ze spelen namelijk krakers als “Close To The Edge”, “Starship Trooper”, “Roundabout” en “Siberian Khatru”, maar ook de tot tien minuten opgerekte versie van Paul Simons “America”. Toch is het niet zo dat de studiotracks er flets bij afsteken. Het dik achttien minuten durende “Mind Drive” van de vierde cd is wel degelijk een staaltje old-school Yes en had zo uit begin jaren zeventig kunnen dateren. Natuurlijk zijn er allerhande alternatieven voorhanden als introductie om met Yes te starten, maar met dit koopje heb je een prima startpunt.


mij=Emperor / Proper / Rough Trade

4 reacties

  1. Winston

    Keys To Ascension is in twee delen uitgebracht. Deel 2 was er bijna niet gekomen vanwege een labelwissel. Nadat de reünie met Rick Wakeman en Steve Howe in 1995 tot stand kwam creëerde de band nieuwe muziek maar ook niet in optimale vorm omdat Wakeman’s schema en gezondheid niet een volledige commitment toeliet. Dit leidde tot het feit dat die reünie nooit verder vervolg kreeg op een live podium. Toen de band weer verder wilde met bij een ander label en toetsenist was er nog materiaal over en daar werd Keys 2 van gemaakt. Het contrast tussen dat album en het nieuwe Open Your Eyes was groot. Open Your Eyes was eigenlijk een soloalbum van Chris Squire dat werd verbouwd naar een Yes album. Het studio materiaal van de Keys platen is ook apart verschenen als Keystudio. Materiaal dat een beter lot had verdiend…

  2. Winston

    Keys To Ascension is in twee delen uitgebracht. Deel 2 was er bijna niet gekomen vanwege een labelwissel. Nadat de reünie met Rick Wakeman en Steve Howe in 1995 tot stand kwam creëerde de band nieuwe muziek maar ook niet in optimale vorm omdat Wakeman’s schema en gezondheid niet een volledige commitment toeliet. Dit leidde tot het feit dat die reünie nooit verder vervolg kreeg op een live podium. Toen de band weer verder wilde met bij een ander label en toetsenist was er nog materiaal over en daar werd Keys 2 van gemaakt. Het contrast tussen dat album en het nieuwe Open Your Eyes was groot. Open Your Eyes was eigenlijk een soloalbum van Chris Squire dat werd verbouwd naar een Yes album. Het studio materiaal van de Keys platen is ook apart verschenen als Keystudio. Materiaal dat een beter lot had verdiend…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven