Zapp 4 – Radiohunter

Zapp 4 - RadiohunterZapp4 heette eerste Zapp String Quartet, en onder die naam hoorde ik voor het eerst van dit Nederlandse viertal op de Shouting Boots Live!-compilatie. Het kwartet viel daarop prettig uit de toon tussen de rockers, de honkers en de droefsnoeten. Sterk beeldende muziek waarop ik zo gauw geen etiket kon plakken. Modern klassiek? Jazz? Folk? Ook op Radiohunter, het eerste album onder de naam Zapp4 (als Zapp String Quartet maakten ze vier platen) is het lastig een genre-aanduiding te vinden. Nu hoeft dat niet per se, maar op een site die de naam File Under draagt verwacht je toch íets, nietwaar? ‘Gestreken, maar niet zonder kreukels’ heb ik dus woordspelerig bedacht. Met twee violen, een viola (instrument dat twijfelt tussen een cello en en viool) en een cello kun je zeer beeldende muziek maken. “BMW”, het nummer dat zich nog het makkelijkst laat vergelijken met werk van metal-cellisten Apocalyptica, is wat mij betreft een soundtrack van een startende, wegspuitende en daarna lekker cruisende dikke Duitse patserbak. Die in zwaar weer terechtkomt, ternauwernood langs obstakels slipt om daarna op hoge snelheid een politie-wagen voorbij te razen – die natuurlijk gelijk de achtervolging in zet. Het titelnummer, waar de strijkstokken worden gebruikt voor een heuse beat, doet denken aan Tin Hat (voorheen Tin Hat Trio). Filmische country-noir, waarbij de violen gitaren lijken te imiteren. Nu ik er zo over nadenk, valt Zapp4 helemaal niet uit de toon op een compilatie met ronkende sax-helden, ingetogen singer-songwriters en uitgelaten balkan-beats (zoals Shouting Boots Live!, dus). Zapp4 kan alles wat zij ook kunnen. Maar dan met vier strijkinstrumenten. Je hoeft niet eens zo avontuurlijk te zijn ingesteld om het toch heel mooi te vinden.


mij=LopLop

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top