Homemade Empire – A Brilliant Window Niche

Homemade Empire - A Brilliant Window NicheIk had al vele malen muziek gehoord waarin Bart de Kroon een belangrijke rol speelde, zowel op cd als op het podium, zijn naam was me echter tot nu toe nooit opgevallen. Dat is voor een groot deel mijn schuld hoor, ik geef weinig om namen van bandleden, maar de bands waar De Kroon in speelde hadden eigenlijk ook altijd wel andere blikvangers. Bij de post-rockers van We vs. Death viel altijd vooral de trompettist op en bij Pien Feith ehh inderdaad Pien Feith. Bij Mercy Giants viel ik vooral voor de totale sound van de band. Op zijn eerste cd onder de naam Homemade Empire is er echter geen ontkomen aan dat De Kroon centraal staat, hij nam namelijk van de eerste tot de laatste noot alles zelf op. Als een oefening voor zichzelf om te zien of hij in staat was helemaal in zijn eentje met een plaat op de proppen te komen. Nou, ik kan je verzekeren, daar is hij uitstekend in geslaagd. Hij mixt op prachtige wijze singer-songwriter met slowcore en verdwazende soundscapes. Zijn stem doet me sterk denken aan Jason Molina van Songs:Ohia, maar van tijd tot tijd hoor ik er ook de oude Will Oldham in terug. Een beetje zeurderig, maar ondertussen ontroert hij me wel met prachtige songs als “Almost Fire” dat van mij best langer had mogen duren dan de slechts een minuut en zeven seconden die de display van mijn cd-speler aangeeft. Want met een liedje als “This Bench Was Donated” laat De Kroon horen dat het hem totaal geen moeite kost om ook een song van bijna negen minuten spannend te houden. De manier waarop hij het liedje laat verdwalen in zichzelf om vervolgens toch weer op het juiste pad te komen vind ik echt geweldig gedaan. Ik voel me vereerd dat ik me even onderdaan mag wanen in De Kroon’s keizerrijk.


mij=Eigen Beheer

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven