Kvelertak – Kvelertak

Kvelertak - KvelertakNee, veel bandnamen die beginnen met ‘kv’ zijn er niet. Onthoud van deze plaat vooral het nummer “Blodtørst”, dat – op de eerste veertig seconden na – net zo’n alternatieve dansvloerhit verdient te worden als The Hives‘ “Hate To Say I Told You So”. Bruut, snoeihard en catchy, met het verschil dat er halverwege opeens onverstaanbaar gegrunt in zit. Vanuit mijn dj-booth kan ik de dansende vrouwen zien fronsen, maar ze worden vanzelf weer vrolijk van het blije piano-outro. Tja, zestal Kvelertak (Noors voor ‘wurggreep’) is namelijk wel een rare superkruising tussen een Noorse metalband en Turbonegro. Luister naar deze plaat en je krijgt onmiddellijk een voorliefde voor lekkere gitaarriffs én zin om het spel Guitar Hero uit de kast te trekken. Zelfs het blackmetal-openingsnummer “Ulvetid” bevat een majestueus heerlijke brug. Dat zijn wel de beste hoogtepunten, maar dit debuut Kvelertak (uit half 2010 alweer, ja het is spuit elf hier) bevat veel goeds. Ik kwam erbij om deze band te gaan checken omdat ze geboekt staan als een van de krakers op het Fortarock-festival in mijn woonplaats Nijmegen, en dat is een sterke keuze. Verder is er een Duits muziekblad genaamd Rock Hard, gelieerd aan het gelijknamige Groezrock-achtige festival, waar Kvelertak in de laatste editie is gebombardeerd tot een van ‘die dicksten Dingen des Jahres’. En oké, ook dat gaat over 2010, maar: kun je nagaan. Volgens het Rock Hard-verhaal klinkt de band overigens live meer punk dan metal, maar met dier smaak zit.het wel goed. De band tipt daar ook Nails en Black Breath, twee oorverdovende Californische projecten van hun producer Kurt Ballou.


mij=Indie / Suburban

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top