Paulusma – Up On The Roof

Paulusma - Up On The RoofUp On The Roof is weliswaar zijn meest toegankelijke langspeler tot nu toe, Jelle Paulusma mijdt dubieuze thema’s nog altijd niet. ‘’Something In Return’’ klinkt misschien oh zo joviaal in het gehoor, in feite gaat dit nummer over ontucht met kinderen binnen de katholieke kerk. Niet bepaald een achtergronddeuntje waarbij je jouw vriendin ten huwelijk wilt vragen, zoals Billy Corgan van The Smashing Pumpkins dat ooit deed bij het nummer ‘’Friends’’. Voor Up On The Roof is deze gouwe ouwe uit het Daryll-Ann-repertoire opnieuw afgestoft en opgenomen. Dat een bijna twee decennia oud liedje zonder problemen binnen de context van het nieuwe materiaal past is in dit geval niet zo vreemd. De leidmotieven binnen het oeuvre van Paulusma zijn bij Up On The Roof weer uitgebreid aanwezig. Die karakteristieke dubbele gitaarloopjes en de dissonante zangharmoniën met broer Coen hoor je bijvoorbeeld veelvuldig terug. Uitblinkers zijn de opzwepende sixties-walts ‘’Waiting For Howard To Board’’ en opener ‘’’Back Of Your Car’’, een ode aan wijlen Alex Chilton van de band Big Star. De originaliteitsprijs zal deze plaat wat mij betreft nooit winnen, maar de ‘kop en staart’-modus operandi in contrast met de scherpe dialogen maakt Up On The Roof een prima staaltje vakmanschap. Door dicht bij zijn roots te blijven bewijst Jelle Paulusma zich wederom als een consistente, onverslijtbare songwriter en muzikant.


mij=PIAS

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven