PJ Harvey – Let England Shake

PJ Harvey - Let England ShakeAltijd spannend, een nieuw album van Polly Jean Harvey. Er werd reikhalzend uitgekeken naar nieuw werk van de Britse zangeres, niet in de laatste plaats omdat Let England Shake een album zou gaan worden met een… slik… concept. Gelukkig heeft PJ dit conceptalbum zo smaakvol en vooral ook zo intelligent vormgegeven, dat de individuele nummers meer dan genoeg aan de verbeelding overlaten. Toch is duidelijk dat het album vooral haar unieke visie op haar land weergeeft, met opvallend genoeg veel aandacht voor de rol van de Britten in de Eerste Wereldoorlog. ‘Death was everywhere, and everyone’ zingt ze op het indrukwekkende “All And Everyone”. Volgens een recent interview met de zangeres gaat het trouwens niet alleen om oorlog op het album: ‘This album’s not solely about war, it’s about very many different things – it’s the world we live in, and part of that is war.’ Op “England” brengt ze zelfs een soort hommage aan haar land, maar doet dit wel met een vreemd accent en Oosters aandoende achtergrondzang om het allemaal wat in perspectief te plaatsen. Het nummer is een van de hoogtepunten van het album. Op nummers als “Bitter Branches” horen we iets van de oude PJ Harvey terug, maar verder staat Let England Shake vooral in het teken van de vernieuwing. Harvey gebruikt haar stem compleet anders, er wordt geëxperimenteerd met samples en de thematiek is natuurlijk ook opzienbarend. Let England Shake is de meest fascinerende geschiedenisles die ik ooit heb gehoord.


mij=Island / Universal

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven