Ten – Stormwarning

Ten - StormwarningNa een periode van inactiviteit werd halverwege vorig jaar aangekondigd dat Ten met een nieuw album zou komen, het eerste sinds The Twilight Chronicles uit 2006. Van de bezetting op dat album waren zanger Gary Hughes, gitarist John Halliwell en toetsenist Paul Hodson nog over. Inmiddels zijn gitarist Neil Fraser, bassist Mark Sumner en drummer Max Yates aan de line-up toegevoegd. Die laatste was overigens nog niet aangetrokken ten tijde van de opnamen. Op de drumkruk zat niemand minder dan Mark Zonder (Slavior, Fates Warning), een van mijn favoriete drummers. Jammer genoeg heeft hij zich op dit album enorm in zitten houden en had ik ´m zo niet herkend. Ten heeft een kleine vijf jaar gehad om aan materiaal te werken. Heeft dat zijn vruchten afgeworpen? De bombast van het vorige album is bij de fraaie opener “Endless Symphony” nog aanwezig, maar wordt daarna jammer genoeg allengs minder. Dat neemt niet weg dat de opvallende Ten-mix van AOR, pop, symfo en prog nog steeds aanwezig is. Hughes´ zang is als vanouds een acquired taste, waar ik in tegenstelling tot de vorige keer aan gewend blijk. Zijn zang is wat zalvender dan bij rock gebruikelijk is, en krachtige uithalen zul je al helemaal niet tegenkomen. Gitarist Neil Frasier blijkt een aanwinst voor Ten, want hij strooit met de ene na de andere prachtsolo op dit album. De doorgaans relatief lange songs zijn door Frontiers-huisproducer Dennis Ward magistraal neergezet, alsof Ten en hij voor elkaar gemaakt zijn. De instrumentatie, met laag op laag op laag, heeft nog nooit zo goed geklonken. Daardoor valt het enige kritiekpuntje wat minder op: er staan wel erg veel mid-tempo nummers op deze cd, dat hebben ze in het verleden wel eens beter gedaan. Toch jammer na vijf jaar aan songs schrijven, ook al is op de composities an sich niets aan te merken. De Ten-fan zal dik tevreden zijn met Stormwarning. De werkelijk fantastische productie is de belangrijkste factor waardoor dit album ook buiten dat kringetje wel eens succesvol zou kunnen zijn.


mij=Frontiers / Rough Trade

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven