VA – TF100

VA - TF100Kijk, een label als Excelsior is natuurlijk (helemaal voor Nederlande begrippen) hartstikke tof en heeft in de loop der jaren flink wat rake releases uitgebracht. Toch zal ik me niet zo snel lid worden van de supportersclub die ze opgericht hebben om hun releases nog beter aan de man te brengen. Begon Tonefloat-oprichter Charles Beterams zo’n fanclub, dan zou ik geen seconde twijfelen. In de afgelopen vijftien jaar heeft deze Rotterdammer met precies 100 initiatieven onder de vlag van zijn label een kwaliteitsniveau behaald dat bijna eng is. Liefdevol en bijna ambachtelijk bracht hij prachtige (vinyl)-uitgaves van vele Steven Wilson-projecten uit en ook dronemeester Dirk Serries is hier kind aan huis. Binnenkort verschijnt er zelfs een cd van Ron Geesin, het brein achter Pink Floyds Atom Heart Mother. Ter ere van het honderdste Tonefloat-release dat komende zondag in Paradox in Tilburg gevierd wordt hebben enkele van artiesten die onder de vlag van Tonefloat hun releases uitbrengen de handen ineengeslagen onder de bezielende leiding van Steven Wilson die de boel coördineerde. En als Wilson zich ergens mee gaat bemoeien dan weet je zeker dat er in ieder geval op muzikaal vlak geen half werk geleverd wordt. Dat is hem een eer te na. Sand Snowman, Theo Travis, Steven Wilson, Moonswift, Dirk Serries, Peter van Vliet en Maarten van der Vleuten hebben in wisselende samenstelling zeven songs geschreven en opgenomen. Songs die balanceren tussen psychedelisch, folk, drone en ambient met het bijna beangstigend prachtige “Like Charcoal” als hoogtepunt. De drie kwartier muziek die TF100 laat horen is een staalkaart van alles waar Tonefloat voor staat: kwaliteit. Ik dacht even dat TF100 verscheen in twee versies. Een gelimiteerde oplage van 700 stuks waarbij de vinyl-schijven verpakt zijn in een prachtig vormgegeven boek waarin een overzicht gegeven wordt van alle 100 Tonefloat-projecten, en een ‘normale’ versie. Maar gelukkig wordt hier niet aan concessies gedaan: er is alleen maar het prachtige feestpakket. Onder het stukje op de Tonefloat-site staat buy!. Lijkt me een uitstekend plan.


mij=Tonefloat / Suburban

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top