Grant Hart – Oeuvre Revue

Grant Hart - Oeuvre RevueHet levensverhaal van Grant Hart is een aaneenschakeling van dieptepunten en het mag eigenlijk een wonder heten dat de man nog op deze aardkloot rondloopt. Natuurlijk waren er de jaren van Hüsker Dü, een band die nu door velen wordt gezien als grondlegger van melodieuze hardcore. Maar zelfs die succesjaren werden overschaduwd door drugsverslavingen en een bittere rivaliteit tussen Hart en bandgenoot Bob Mould, zoals vorig jaar uitgebreid gedocumenteerd in de biografie Hüsker Dü: The Story of the Noise-Pop Pioneers Who Launched Modern Rock. In het jaar voor de split van Hüsker Dü werd Hart HIV-positief bevonden, een diagnose die een jaar later onjuist bleek te zijn. Hart bleef ook na Hüsker Dü muziek maken, zowel onder eigen naam als met zijn band Nova Mob, maar kon het succes van zijn eerste band nooit evenaren. In 2009 verscheen zijn eerste solo-album in bijna tien jaar, Hot Wax, een aardige, maar zeker geen wereldschokkende plaat, die grotendeels genegeerd werd. Begin dit jaar brandde zijn huis vrijwel helemaal af en overleed enkele weken erna zijn moeder. Hart zit imiddels zo aan de grond dat er een benefietconcert georganiseerd moest worden voor het herstel van zijn huis. De opbrengst van dit vreemde carrièreoverzicht Oeuvrerevue zal overigens weinig bijdragen, het album wordt namelijk in een beperkte oplage van duizend exemplaren uitgebracht. Het is een allegaartje geworden van outtakes, b-kantjes en live-opnames die prima weergeven wat Grant Hart is: excentriek, eigenwijs, getalenteerd, chaotisch, onvoorspelbaar, maar vooral ook onfortuinlijk.


mij=Hazelwood / Rough Trade

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top