The Dears – Degeneration Street

the_dears-degeneration_street.jpgIk draai hem nog steeds vaak: No Cities Left, het tweede album van The Dears. Romantisch melodieuze britpop-noir uit Canada, met zanger Murray Lightburn wiens chocoladebruine stem veel weg heeft van een croonende Damon Albarn. Met hun lang uitgesponnen nummers met subtiele arrangementen wisten The Dears een melodramatische sfeer in het leven te roepen waar je heerlijk in kon zwelgen, als in zo’n Franse Nouvelle Vague-film met vage belichting, mooie zwijgzame gezichten en omhoog kringelende sigarettenrook. No Cities Left werd terecht een wereldsucces die hoog in de jaarlijsten van 2004 eindigde. De twee albums die volgden waren dan ook op z’n minst teleurstellend. Hoewel het allemaal puntiger en ruiger klonk, was het allemaal veel te geforceerd aangezet. En nu is daar dan het vijfde album Degeneration Street. The Dears hebben steeds een wisselende bezetting gehad, maar Lightburn en toetseniste Natalia Yanchak vormen nog altijd de harde kern van de band. Niet vaak heeft een album als dit zoveel vertwijfeling opgeroepen bij mij. Is ie nou top of flop? Top: het songmateriaal is vele malen beter dan wat we de afgelopen jaren van ze gehoord hebben. Mooie liedjes-liedjes, met kleurrijke melodieën, onverwachte wendingen en opvallend veel afwisseling: meer nog dan ik van ze gewend was. Ik hoor de oude fluwelen romantiek van The Dears weer terug, maar ook woedend rockende nummers en ouderwetse soul, met een rijk, maar rauw en direct geluid. Top! Maar aan de flopkant valt er zeker wel wat te klagen: de drakerig melodramatische teksten zitten nóg meer vol cliché’s over apocalyps en verdoemenis, het grote gebaar, de soms topzware arrangementen. Op het irritante af: doe es een beetje normaal man! Dus is ie nou top of flop? Tsja. Het antwoord laat op zich wachten, terwijl ik het album keer op keer draai en telkens heen en weer geslingerd word tussen opwinding en ergernis. Om hem dan weer opnieuw op te zetten. En nog eens. En dát heb ik sinds No Cities Left niet meer gehad met een album van The Dears; dus zegt u het maar. Ik zie het als een goed teken.


mij=Dangerbird / V2

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven