Coogans Bluff – Magic Bubbles / Magicfolk – Magicfolk

Coogans Bluff - Magic Bubbles“Natural-heavy-kickass-blues-rock&roll/krautrock” is de omschrijving die Coogans Bluff aan de eigen stijl geeft. Wat betekent dat in de praktijk? Zeventiger-jaren-glampop, garagerock, bluesjams, machtige grooves, fijne orgelpartijen, een duchtig rammelende gitaar, een tegen de psychedelica aanhangende retroproductie en vooral: vrolijk huppelende pop- en rockdeuntjes. Deze vier Berlijners noemen zelf invloeden als Thin Lizzy en Jimi Hendrix, maar dat hoor ik er weinig in – afgezien van de invloed die deze acts op rock in het algemeen hebben gehad. Het is rauwer en ruiger dan Thin Lizzy en stukken poppyer dan Jimi Hendrix, en de blazers die een paar keer te horen zijn (zoals in opener “Hang ‘Em High”) maakten dat ik al bij zeventiger-jaren-glampop uitkwam. “The Information” hangt bijna tegen de stoner aan, “Miami Beach Tonight” is dan weer ruige, ongecompliceerde rock die in een flink tempo doordendert naar het einde, terwijl ze met “Ready For Love” ook nog een ingetogen ballad in huis blijken te hebben. Magic Bubbles is goed voor veertig minuten vrolijke muziek met flink wat Britse popgeschiedenis, bovenop een groovende laag bluesy rock. En da’s net zo lekker als het klinkt.
Magicfolk - MagicfolkDat is nogal een verschil met Magicfolk. Waar Coogans Bluff er lekker lawaaiig op los rammelt, is Magicfolk zo in en in braaf dat je er vooral heel moe van wordt. Vooral niet te lawaaiige gitaren, een juffrouw die er engelachtig teksten overheen zingt met akelig zoete zinsneden als ‘drown in your smile’ of over ‘little spirits’, fluiten, whistles en violen, het is allemaal zo braaf dat bij mij alles begint te jeuken. Behalve bij één nummer, “Furies”, een soort soundtrack met wat heel welkom lawaai. Maar dan is het al veel te laat en ben ik al afgehaakt. Deze release dateert al uit 2007, waarschijnlijk als opwarmertje voor de twee releases die dit jaar nog volgen. Het is goed gemaakt, zondermeer, en er zullen zeker liefhebbers voor te vinden zijn. Ik laat de volgende releases liever aan me voorbijgaan. Ik heb na afloop van de beluistering van Magicfolk vooral de neiging met dingen te gaan gooien…


mij=Coogans Bluff: World In Sound / Clearspot; Magicfolk: Magicfolk / Clearspot

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven