Mamiffer – Mare Decendrii

Mamiffer - Mare DecendriiEr zijn volgens mij flink wat mensen die denken dat je op Roadburn deze week alleen maar om je oren geslagen wordt door mokerharde riffs en onderbuikopschuddende drones. Dat is dus lariekoek. Natuurlijk staat er flink wat hard spul geprogrammeerd, maar Roadburn heeft zeker wel een uitdagende, breed georiënteerde line-up. Neem nou Mamiffer. Een project dat een samenwerking is tussen Aaron Turner (van het helaas opgedoekte ISIS) en pianiste Faith Coloccia. Die twee debuteerden in 2008 al met een puike plaat en doen er op Mare Decendrii nog een schepje bovenop. Rond het veelal vederlichte neoklassieke pianospel van Coloccia en de gruizige gitaarpartijen van Turner wordt in een uur tijd een machtige, edoch sobere kathedraal gebouwd door een imponerende reeks gasten uit bands als Russian Circles, Earth, Circle en Secret Chiefs 3. Wel een beetje de ‘lastige’ categorie muziek dus. Het mooie aan Mare Decendrii is dat Turner en Coloccia een nummer de tijd geven om zich te ontwikkelen. Met het soort muziek dat ze hier presenteren is dat een verstandige keuze. Als er twintig minuten voor nodig zijn, dan nemen ze die gewoon. En “We Speak Of The Dark” is het bewijs van hun gelijk. Voor mensen met een korte aandachtsspanne kan dat teveel gevraagd zijn, maar de beloning is riant. De mooiste track vind ik “Eating Our Bodies”, dat van deze vijf tracks nog het meest aanschuurt tegen wat je postrock zou kunnen noemen, maar de heldere vrouwenstem (naar ik aanneem die van Faith) duwt het ook wat richting de goth-hoek, à la Paradise Lost. Echt licht op de maag ligt Mare Decendrii dan ook niet. Het spanningsveld tussen al deze muzikanten bevatten is echter een boeiende opgave.


mij=Conspiracy / Konkurrent

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top