Within Temptation – The Unforgiving

WithinTemptation-TheUnforgiving.jpgNa Mother Earth, of eigenlijk met Mother Earth al had ik een beetje afstand genomen van Within Temptation. Er zaten altijd wel lekkere nummers tussen, maar een heel album lag toch steeds verder van mijn straatje verwijderd. M’n persoonlijke voorkeur gaat meer uit naar de wat hardere, meer metalgeoriënteerde bands als After Forever en Epica. In de zijlijn volgde ik ze nog wel met een half oog, maar ze bleven m.i. te poppy. De band heeft de afgelopen jaren de nodige specials opgenomen vandaar dat het vier jaar heeft geduurd sinds het vierde studioalbum, maar nu zijn Sharon en haar mannen terug met The Unforgiving. Deze vijfde langspeler is geen traditioneel conceptalbum geworden. Elk nummer is geïnspireerd door en gebaseerd op de concepten van de Amerikaanse schrijver Stephen O’Connell (BloodRayne/Dark 48) en de grafische uitwerking ervan door stripboekartiest Romano Molenaar (Witchblade/Darkness/X-Men). Het album bestaat uit twaalf songs, elk gericht op een van de hoofdkarakters en diens avonturen. De nieuwe nummers zijn nog steeds kenmerkend Within Temptation, met veel gevoel voor ritme, melodie en symfonie. De band doet waar het goed in is, en doet wat ze zelf willen. Met de single “Faster” heeft de band een catchy song te pakken die het bij een brede groep goed zal doen. Bij het nummer “Sinéad” schuwen ze zelfs de disco en dance elementen niet. Het hele album is strak geproduceerd en luistert lekker weg. De catchy deuntjes en refreintjes wisselen de theatrale stukken en gitaarsolo’s af. Het geheel is orkestraal en symfonisch, inclusief bijbehorende koren. De band bewijst met The Unforgiving nog altijd op het hoge en internationale plateau, waar ze zich al geruime tijd bevinden, thuis te horen en zal hiermee zijn trouwe schare fans wereldwijd zeer zeker niet teleurstellen.
within_temptation-the_unforgiving_comic.jpgDe zesdelige stripserie bij The Unforgiving is wat lastig te vinden: de meeste Nederlandse platenzaken doen niet aan strips, en in de stripwinkels zal-ie tussen het enorme Amerikaanse comic-assortiment belanden. Ik zelf vond The Unforgiving #1 bij de Plato in Utrecht, maar ik heb nog geen idee waar ik de volgende vijf afleveringen, die om de twee maanden zullen verschijnen, vandaan moet gaan halen. Fans zijn sowieso aangewezen op de speciale Within Temptation-Unforgiving-site. Mijn nogal veel comics lezende huisgenoot had zijn oordeel in één zin klaar: ‘ah, wéér zo’n detective met een naveltruitjesmeisje in de hoofdrol’, maar dankzij de vampierreferenties ligt het wat subtieler. Al is de eerste indruk terecht: in deel 1 schiet Sinéad Harkin bij wijze van introductie een pedofiel aan gort en ontdekt de al even sexy vrouwelijke detective Beecham in het tweede deel wat ernstig toegetakelde lijken. We kijken naar veel ernstige gezichtsuitdrukkingen met priemende ogen en het verhaal schiet nog niet op. Het tekenwerk is voorzien van bijzonder veel keurig verzorgde extra’s, zoals een interview met de tekenaar, een making-of, een toelichting van de band en zelfs een pagina WT-merchandise. Voor drie euro is het een vergeeflijk koopje.


mij=Columbia / Sony

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven