Prog NL – Nederlandse progbands zingen in eigen taal

Prog NL - Nederlandse progbands zingen in eigen taalDe website Progwereld bestaat tien jaar en dat vonden ze terecht iets om te vieren. Dat doen ze met een cd met tien verschillende Nederlandse progbands, Prog NL. Toen ik de cd in handen had, bleek de cd nog een verrassing te bevatten: alle bands zingen voor deze gelegenheid in het Nederlands – nou ja, negen, en een in het Fries! Gedurfd van zowel Progwereld als de bands. Laten we wel zijn, een tekst in het Engels lijkt voor de doorsnee-Hollander sowieso al beter, nog afgezien van het feit dat de Engelse taal zich toch wat beter leent voor pop- en rockmuziek. De bands in kwestie verdienen alleen al voor het lef een hele dikke pluim. Maar het mooiste is nog wel dat het een erg geslaagde cd is geworden. Natuurlijk, tien nummers met tien verschillende stijlen is voor de op lengte ingestelde progger wat onwennig, maar het Nederlands geeft er toch weer een zekere eenheid aan, ook al is er plat Haags (PB II), Fries (Flamborough Head) en Nederlands met een smeuige zachte g (21 Eyes Of Ruby) te horen. Enige kleine minpuntje: de teksten staan op de site, maar helaas niet in het boekje, terwijl dat toch echt de moeite waard geweest was. Sommige teksten hebben voor mij een iets te hoog Blöf/Van Dik Hout-gehalte, hier en daar wringt het metrum wat, maar geen van de tien bands (Leap Day, 21 Eyes Of Ruby, Harvest, Bruut Pitt, The Aurora Project, Flamborough Head, Knight Area, Ulysses, Nice Beaver en PB II) heeft zich er makkelijk vanaf gemaakt, integendeel. Stijl van muziek en teksten zal voor ieder zijn eigen favorieten opleveren. De mijne zijn Nice Beaver’s “Tijdlijn”, een met goed gekozen nieuwsfragmenten doorspekte uptempo song met een jachtige drive, en “De Stille Zwerver” van Harvest, dat aan een krachtige, repetitieve pianomelodie is opgehangen. Er is een beperkte oplage van deze cd verkrijgbaar op de bijbehorende website. Prog NL is een bijzonder project dat je eigenlijk niet mag missen.


mij=Eigen Beheer

5 reacties

  1. Dat het allemaal in het Nederlands zou zijn wist ik al een tijdje, volg de site namelijk redelijk nauwgezet. Heb het album dan weer (nog) niet besteld, juist omdat ik niet zo van bij-elkaar-geraapt houd. Misschien toch maar even doen dus..

  2. Regina

    Dat het allemaal in het Nederlands zou zijn wist ik al een tijdje, volg de site namelijk redelijk nauwgezet. Heb het album dan weer (nog) niet besteld, juist omdat ik niet zo van bij-elkaar-geraapt houd. Misschien toch maar even doen dus..
    Heb de cd al een tijd in huis en ik draai hem grijs! Nederlands is eerst even wennen, maar daarna wordt het met de luisterbeurt beter. Aanrader!
    heb de cd meteen besteld – is even wennen aan ABN-zingen maar is best een aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven