Virgin Steele – Noble Savage

Virgin Steele - Noble SavageVirgin Steele-voorman David DeFeis en label SPV/Steamhammer zijn goed bezig. Het nieuwe album The Black Light Bacchanalia verscheen in een fraai digipack met een complete gesproken biografie van de band, de rerelease van Noble Savage heeft nu eenzelfde luxebehandeling gekregen. Een fraaie verpakking, liner notes en niet minder dan negentien (!) bonustracks, waarvan er twaalf nooit eerder uitgebracht zijn. De bonustracks zijn remixen, demo’s, maar ook voor deze release voltooide oudere opnamen. en zelfs splinternieuwe tracks, zoals een überbombastisch klassiek stuk in de vorm van Edvard Griegs “Ase’s Death” en songs met wat DeFeis Noble Savage-attitude noemt. Noble Savage was 25 jaar geleden het eerste album met gitarist Edward Pursino, de man die tot op de dag van vandaag de gitaar hanteert in Virgin Steele. En hoewel het productioneel inderdaad klinkt als een album van 25 jaar geleden – vooral op de zang-, is het ook duidelijk waarom dit als een klassiek Virgin Steele-album wordt gezien. De benaming “poor man’s Manowar” doet de band echt tekort. Ja, de helden-tot-in-den-doet-houding hebben ze gemeen, maar je hoeft alleen naar het titelnummer te luisteren om de verschillen te horen. Bovendien zijn er progressieve en symfonische elementen te horen, bijvoorbeeld het intro van “Obsession (It Burns For You)”. Hier en daar is één enkele gitaar voor hedendaagse begrippen wat dunnetjes, maar over het algemeen is het geluid groot en bombastisch. DeFeis en Pursino bleken een goed schrijfduo en Pursino levert op dit album solo’s af waar hij zich ook vandaag de dag niet voor hoeft te schamen. Natuurlijk is het vooral de eerste cd waar het om gaat en die is ook na 25 jaar nog de moeite waard, met klassiekers als het tielnummer en “We Rule The Night”. Voor het bonusmateriaal is echter zeldzaam veel moeite gedaan. Hulde!


mij=Steamhammer / SPV / Suburban

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven