Weird Bugger – Pretty Cool Stuff For Beginners

Weird Bugger - Pretty Cool Stuff For BeginnersMijn favoriete stukje software heb ik lang geleden aangeschaft voor ongeveer vijf euro: een legpuzzel-op-de-pc-programmaatje. Legpuzzels zijn een verslaving voor mij, maar tegelijkertijd zijn de traditionele legpuzzels te makkelijk en/of is mijn huis er te klein voor. Dat eerste is met het programmaatje opgelost, want ik kan zelf de afbeelding voor de puzzel kiezen. Zo heb ik puzzels gemaakt van oude meesters, digitale kunst en natuurlijk heel veel platenhoezen. Bijkomend voordeel is dat ik tijdens het puzzelen, dat altijd langer duurt dan ik me had voorgenomen, de tijd heb om goed naar een recensie-cd te luisteren. Zoals die van Weird Bugger. De man erachter is Wiard Bakker (en spreek dat maar eens op z’n Engels uit…), die met Pretty Cool Stuff For Beginners debuteert. Een legpuzzel op zich, want Bakker heeft eindeloos zitten fröbelen met geluid. Invloeden te over: indierock, psychedelica, trip-hop, wereldmuziek, en alles wat daartussenin zit. Het doet me sterk denken aan de Utrechtse multi-instrumentalist Kingtonic. Die laatste zong dan wel terwijl Weird Bugger geheel instrumentaal is, maar beiden slagen erin wat bijna een gebrek aan stilistische keuzes lijkt tot een geheel te smeden en daar bovendien aanstekelijke liedjes mee te bouwen. Een enkele keer blijft het bij Weird Bugger hangen in wat vooral een aanzet tot meer lijkt (“42”), maar daar staat tegenover dat er even vaak iets warms en broeierigs ontstaat waarbij je niet stil kunt blijven zitten, zoals in opener “This Side Up”, een funky nummer met oosterse invloeden en dwarsfluit, en het jazzy “On Wood And Water”. “Rock ‘n’ Klezmer Balkan Bugger” haalde zelfs de VPRO 3 voor 12-compilatie Hollandse Nieuwe. Voor sommigen zal de triphop net iets teveel overheersen, maar het blijft een bijzonder plaatje. O, en mijn legpuzzel is nog niet af, trouwens. Maar het was fijn puzzelen zo.


mij=Eigen Beheer

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven