A Storm Of Light – As The Valley Of Death Becomes Us, Our Silver Memories Fade

A Storm Of Light - As The Valley Of Death Becomes Us, Our Silver Memories FadeMijn eerste kennismaking met deze band uit New York was in 2009 toen ze samen met het Nadja van Aidan Baker een split uitbrachten getiteld Primitive North. De reden dat ik die plaat kocht had niets te maken met A Storm Of Light: nooit van gehoord destijds. Een hernieuwde luisterbeurt leert mij dat de twee ASOL nummers weliswaar apocalyptisch klinken, maar ook vlak en eendimensionaal. Hoe anders vergaat het Josh Graham (onder andere van Red Sparowes) en consorten op déze langspeler, de derde volwaardige. Daar waar ASOL twee jaar geleden nog bijna plichtmatig de 10 minuten grens probeerde te halen met te lang uitgesponnen gevaartes, komen ze op As The Valley Of Death Becomes Us, Our Silver Memories Fade uit een beduidend meer rockende, en derhalve pakkende, haven zeilen. Niet alleen het geluid is een stuk voller geworden, maar de songs zitten ook technischer en tevens aansprekender in elkaar. Het bloed van Neurosis vloeit duidelijk nog door Grahams aderen; voeg daarbij de hemoglobine die Mastodon voortbracht ten tijde van pak-em-beet Leviathan en het plaatje begint vorm te krijgen. Ook midden jaren 90 metalen riffs worden niet geschuwd en de smeltkroes die daaruit ontstaat maakt dit album tot een herkenbare openbaring, als u begrijpt wat ik bedoel.Gastverschijningen zijn er onder andere van voormalig Swans lid Jarboe (“Death’s Head”) en Soundgardens KimThayil, op het megalomaan fantastische “Black Wolves”. De plaat sluit af middels een dwingend epos van 10+ minuten met de toepasselijke titel “Wasteland”. Ook al zijn dit soort praktijken schering en inslag, ASOL bewijst dat er wel degelijk een reden voor is om het langgerekte tot het laatst te bewaren. Dit album is een gewaagde stap richting rock met een hoofdletter R. Eén die A Storm Of Light niet onverdeeld in dank afgenomen zal worden. Maar ik juich.


mij=Burning World

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven