Owen-B – Owen-B

Owen-B - Owen-BDe naam Owen-B klinkt als die van een rapper. Daar kunnen ze zelf niets aan doen, want rap bestond niet in 1970. Deze band uit Mansfield, Ohio, is genoemd naar de kleuren van de auto van zanger Jim Krause, Orange And Black, O and B. Ze hadden in 1970 een hit met “Missisippi Mama”. Geen knaller, want het nummer stond twee weken in de Hot 100 en bereikte maar liefst de 97e plaats. Op Last.fm blijken er nog geen tien mensen naar die ene Owen-B hit geluisterd te hebben – al zat ik daar nog niet bij. Gelukkig staat er een bio in de cd-inlay. Gitarist Terry VanAuker en multi-instrumentalist – en componist van bijna alle songs – Tom Zinser zijn de belangrijkste leden van de band. Owen-B was zijn tijd vooruit, want noodgedwongen moesten ze hun album zelf financieren. Muzikaal is het een allegaartje van stijlen: “Mellow Meadow” is een Creedence-achtige shuffle, er komen regelmatig harmoniën voorbij die doen denken aan Crosby, Stills, Nash & Young, “Weekend” is een soort country-rock, “Share” is bijna heavy bluesrock. In een muzikaal hokjesland als de Verenigde Staten is dat bijna bij voorbaat een verloren strijd. Jammer, want het geeft een mooie staalkaart van het begin van de jaren zeventig in de VS, van folkrock en psychedelische pop naar bluesrock, met de nadruk op het laatste. Het geheel mag dan in een hoes gevat zijn die zelfs met Microsoft’s WordArt een ronduit lelijk resultaat zou zijn, het is een goed uitgevoerd nostalgieplaatje met fijne songs.


mij=Gear Fab / Clearspot

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven