Black Veil Brides – Set the World On Fire

Black Veil Brides - Set the World On FireWe hebben een winnaar! In de categorie “vetste make-up van het jaar” kan Lady Gaga fluiten naar de overwinning. Ooit al gehoord van de Black Veil Brides, ook wel afgekort als ‘BVB’? De zoveelste metalcoreband uit Amerika, om precies te zijn uit Hollywood. Daar weten ze wel wat show is: frontman Andy Six (20) en zijn vier bandmaten zien eruit als een kruising van Kiss met Tokio Hotel. Ze noemen make-up hun warpaint en hun fans hun ‘army’. Six kwam in mei overigens in het nieuws toen hij drie ribben verbrijzelde bij een onfortuinlijke sprong vanaf een zijstellage. Kortom, drukke baasjes en het had bijna een visual kei-band kunnen zijn, maar dan dus met opgeblazen Amerikaanse teksten: ‘Together we will set the world on fire! This is the new religion! Amen!’ Op deze tweede plaat zijn ze à la My Chemical Romance wat melodieuzer gaan schrijven ten koste van de agressie. Koortje hier, wat meer dubbele bassdrum daar, duurdere producer en in tegenstelling tot de eerste plaat (waar Six sinds zijn veertiende aan had zitten schrijven) is die geforceerde emo-zang en het gegrunt goeddeels weggelaten. Anderzijds: daar hadden de snelle ‘prog’ gitaarloopjes en -solo’s tenminste echt nog functie in de liedjes. Muzikaal is Set the World on Fire ontzettende eenheidsworst in de metalcore, maar fans van dat genre moeten het zéker checken: na een paar keer gaat een single als “The Legacy” behoorlijk verslaven. Bovendien beheersen de heren hun instrumenten uitstekend. Maar ze willen veel te graag ‘de grootste band op aarde’ worden. Het ergste voorbeeld daarvan is “Ritual”, dat met wat fantasie van Nickelback had kunnen zijn. Elders doemen eerder namen als Motley Crüe en All That Remains op. Het is bijna bizar dat uitgemolken muziekgenres kennelijk alleen nog aan de man te brengen zijn als de artiest zich extreem cool uitdost (zie ook: 8bitcore door Dahvie Vanity). Maar voor de toekomst tegelijk ook een veelbelovend teken.


mij=Universal

4 reacties

 1. Stonehead

  Optreden vanavond in de Melkweg (eerste in Nederland) is afgelast: “Zanger Andy Biersack liep gisteren tijdens een show een hersenschudding op.”
  http://www.melkweg.nl/artikelpagina.jsp?batchno=1&offset=0&artikelid=213054&disciplineid=muziek&agendaitemid=213053
  Jimmy Alter schrijft het optreden in 013 de grond in. Gek, zoiets lees je er over Warner-artiesten nou nooit.
  http://www.jimmyalter.nl/2012/06/20/concert-recensie-black-veil-brides-moet-zich-muzikaal-nog-bewijzen-in-013/
  Deze recensie lijkt me wel een mooie plek om iets te posten over de Duitse band Lord of the Lost, met de hilarische tekst “Till the break of dawn, when we wake up with a yawn”.
  http://www.youtube.com/watch?v=n7v9NRuw0PQ

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven