Foo Fighters – Back And Forth (dvd)

Foo Fighters - Back And ForthEnigszins verbaasd zag ik de dvd Back And Forth over Foo Fighters uit de envelop komen rollen. Ik had deze documentaire namelijk al drie keer voorbij zien komen, tweemaal op BBC4 en eenmaal op Nederland 3. En jawel, afgelopen zondag ook al op de Belg. Maar zal ik u eens iets vertellen? Ik heb de documentaire ook vier keer zitten bekijken en geheid dat ik in de toekomst deze dvd ook nog eens de speler in zal schuiven. Na zestien jaar en zeven studio-albums was er genoeg materiaal voor een documentaire. Over de start als eenmansproject, de groeistuipen van de band, inclusief knallende ruzies en wat eigenlijk in 2002 het laatste optreden van de band had moeten zijn op Coachella tot het eerder dit jaar verschenen Wasting Light. En het is geen kritiekloos commercieel vehikel bovendien. Drummer William Goldsmith komt aan het woord over zijn weinig ceremoniële vertrek uit de band – Grohl was zijn drumpartijen voor The Colour And The Shape aan het overdoen terwijl Goldsmith van niets wist -, Franz Stahl zag zijn verblijf al snel beëindigd worden, Pat Smear die wel/niet/wel in de band zat, alle personele onrust komt aan de orde. Gaandeweg krijg je ook inzicht in de keuzes die ten grondslag lagen aan de werkwijze bij de verschillende albums. Dat alles begeleid door de ene na de andere knaller van een rocksong – zodat je, ook als je de albums niet altijd even goed vond, wel moet constateren dat Foo Fighters in de loop der jaren toch wel erg veel waanzinnige rockers heeft opgeleverd. Leuk detail: “Enough Space” van The Colour And The Shape was geschreven op het ritmisch springen van het publiek bij Europese concerten. Tot slot komt het maken van Wasting Light uitgebreid in beeld. In de garage van Dave Grohl, terwijl ook de bandleden hun gezinnen hebben meegenomen. Een hoog schattigheidsgehalte heeft de scene waarin een van Grohls dochters haar een ritmepartij inspelende vader met een beleefd maar niet aflatend vingertje op zijn schouder tikt om hem te herinneren aan de afspraak om met haar te gaan zwemmen. Grohl grijnst en zegt dat hij nog even moet werken maar dat hij dan mee komt zwemmen. Dochterlief neemt daar genoegen mee en wandelt weer weg, een ruimte vol schaterende grote muzikanten achterlatend. Back And Forth is een prachtdocumentaire over zestien jaar Foo Fighters, waarin je veel te weten komt over de totstandkoming van de band en de albums – zonder technische details – en de achtergronden en drijfveren van de muzikanten enigszins leert kennen, zonder dat het een veel te glad marketingverhaal wordt. Prachtig!


mij=Sony

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven