Arenna – Beats Of Olarizu

Arenna - Beats Of OlarizuDat water bevriest bij nul graden Celsius weten de meeste mensen nog wel. Maar wist je dat water ongeveer 9% gaat uitzetten tot een dichtheid van 0.9168 g/cm³ als je het bevriest? En wist je dat water een van de weinige substanties is waarvan de dichtheid lager is in vaste vorm dan in vloeibare vorm? Misschien is dat wel de reden dat een van de nummers van Beats of Olarizu van de Spaanse band Arenna “Metamorphosis in Ic (0,9168 g/cm³)” is genoemd. Deze metamorfose van water kun je dan ook wel vergelijken met de geestverruimende werking van dit debuutalbum. Want dit album is een fijne en lange psychedelische trip rondom een stevige basis van stonerrock/metal. De eerste drie nummers vallen nog het minste op, maar het is prima stoner waarbij de gitaren op een prettig reutelende en dik zoemende distortion-stand staan met uiterst weldadige bastonen. Door de heldere volvette productie verzuipen ze ook niet in het totaalbeeld. Alleen de zang klinkt wat licht, als een rubberbootje op een woeste oceaan. Wat vooral knap is hoe de band de ogenschijnlijk simpele basisstructuur soms tot in het oneindige weet te herhalen en het toch spannend weet te houden. Denk bijvoorbeeld aan zo’n tempoversnelling op 5:08 op “Receiving the Liquid Writings”. Echt interessant wordt het met het 11:45 lange “Eclipse” dat begint in een aangenaam kalme omgeving van vogels en krekels, met een gitaarloopje dat me ergens wel doet denken aan “The Unforgiven” van Metallica. Verderop zitten dan de woestere golven van gitaar, afgewisseld met warme rustpunten. Uitsmijter van het album is het genoemde “Metamorphosis in Ic (0,9168 g/cm³)”, dat begint met een kwartier psychedelische stoner met een aanstekelijk en licht swingend basloopje, omgeven door bloedstollende gitaareffecten. Goed geplaatste pauze op 11:11 trouwens. Na een dik kwartier eindigt het met een paar minuten geluidseffecten, dan een paar minuten stilte (waarom doen bands dat toch), waarna je een kwartier rustig door kan trippen in een warm bad van hypnotiserende geluiden en stereo-effecten. Sterk debuut.


mij=Nasoni / Clearspot

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven