VNV Nation – Automatic

vnv_nation-automatic.jpgHet was bijna een comedyshow, het optreden van VNV Nation op een vrijdagavond begin september in het Tilburgse 013. Alleen dan met dansbare zwaarmoedige synthpop tussendoor en publiek dat – helaas slechts half – op zijn cybergotisch gekleed was. Het gothicpubliek in Nederland is nu eenmaal klein, saai en laf. Ik heb ook zo’n vermoeden waarom het van oorsprong Engelse VNV Nation al jaren in Duitsland zetelt. Maar een optreden van zowat de grootste EBM/cybergothic-act, van de band die de term futurepop heeft uitgevonden, is toch juist het perfecte excuus om gek te doen en een korset, mannenrok of whatever voor zwarts aan te trekken? Het is niet alsof zanger Ronan Harris zichzelf zo serieus neemt – die deed een Youp-van-‘t-Hekje en nam enkele wel heel kleurig geklede fans vooraan op de hak. Harris had het ondanks stemproblemen trouwens bijzonder naar z’n zin. De zaal ook, want er was ruimte om te dansen – onvergelijkbaar met het stampvolle optreden een maand tevoren op Summer Darkness. Belangrijker: de nummers van de nieuwe, achtste plaat Automatic waren uitstekend. Vergeet het mindere werk op Matter + Form en Of Faith, Power & Glory, deze nieuwste plaat bevalt me stukken beter. De melodieën zijn gevarieerder, de synthesizers galmen wat meer, er lijken zelfs Goose- en Simian Mobile Disco-invloeden in te zitten. VNV Nation is een van de weinige bands die succesvol de spagaat tussen bijna melancholische Pet Shop Boys-achtige electropop en archetypische, duistere cybergothicstampers weet te maken. Live hangt het maar net van de avond af welke van die twee kanten de groep kiest; in 013 werden een paar oude successen als “Electronaut” niet gespeeld en sloegen de vaste afsluiters “Beloved” en meezinger “Perpetual” een beetje dood, waardoor de balans bij de pop bleef hangen. Maar bij de nieuwe klassiekers in de dop “Space & Time”, “Control” en “Streamline” werd terecht al flink gedanst. Het zou zo maar eens kunnen dat “Space & Time” dankzij zijn MGMT-achtige keyboardlijntje nu wél het platte-dance-publiek weet te vinden. En dat weet toch wel raad met verkleedpartijen?


mij=Anachron

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven