Camo & Krooked – Cross the Line

camo_and_krooked-cross_the_line.jpgHet heeft diverse voordelen dat drum’n’bass-artiesten al een paar jaar gewoon albums uitbrengen in plaats van de zowat anonieme EP’s en singles in de undergroundtijd. Ten eerste passen ze dan in het format van File Under (we beperken ons hier nu eenmaal grotendeels tot albumrecensies). Ten tweede zijn ze voor luisteraars beter behapbaar; een album bereikt eerder een groot publiek dan losse nummers op Soundcloud of op vinyl die je maar net moet ontdekken. Ander voordeel: de meeste artiesten laten op een album muzikaal gevarieerdere kanten van zichzelf horen. Noisia deed op hun debuutplaat bijvoorbeeld iets compleet anders dan wat ze de tien jaar ervoor op vinyl deden. Dat het Oostenrijkse duo Camo & Krooked excellente d’n’b maakt wist ik al een paar jaar (“Get Funky”, “Fat Man”, noem de vele losse nummers met een vette bass-sound én originele breaks maar op, inclusief hun debuutplaat Above & Beyond), maar op hun tweede album Cross The Line komen ze opeens aanzetten met een leuke track met een rapper als gastvocalist (“The Lesson”, met ene Skittles). Een nummer als “Breezeblock” – vernoemd naar het legendarische BBC-radioprogramma? – klinkt het meest als oude stijl Camo & Krooked, maar met nummers als “Get Dirty”, “Make the Call”, “Watch & Burn” en “Run Riot” met allerlei gastvocalisten gaan ze duidelijk in de commerciële straat van Nero, Chase & Status en Netsky zitten (en een beetje Pendulum, al blijft die band toch de grootmeester). Het zal dus ongetwijfeld wel een vergelijkbaar groot en verdiend succes worden en op de dansvloer werkt het uitstekend, maar ondertussen moet me wel van het hart dat dit hele muziekgenre voorspelbaar begint te worden. En dat komt niet alleen omdat intussen zelfs Nokia als nieuwe telefoontune voor dubstep kiest tegenwoordig. Net zoals Linkin Park niet meer cool was toen de metalsound plaatsmaakte voor deuntjes die meelalbaar moesten zijn, zo moet Camo & Krooked op hun tweede album enorm uitkijken dat ze hun edgy kant behouden, in plaats van dat hun normaal zo eigenzinnige straaljagerbassen net zo beginnen te klinken als al die andere acts. Maar goed. Het levert in elk geval een recensie op.


mij=Hospital

5 reacties

 1. Hans

  Je houdt je nog wel erg in naar mijn idee….vind het album een flinke tegenvaller. Had gehoopt dat dit toch een knaller zou worden.
  Maar met de single ‘make the call’ kon je de bui al zien hangen natuurlijk. Hoewel de Drum ‘ Bass mix er wel mag zijn. Die had ik dan juist weer op het album gezet in plaats van het origineel. Maarja, wie ben ik?

 2. Stonehead

  Je houdt je nog wel erg in naar mijn idee….vind het album een flinke tegenvaller. Had gehoopt dat dit toch een knaller zou worden.
  Maar met de single ‘make the call’ kon je de bui al zien hangen natuurlijk. Hoewel de Drum ‘ Bass mix er wel mag zijn. Die had ik dan juist weer op het album gezet in plaats van het origineel. Maarja, wie ben ik?
  Lelijke lingerieshow bij “Cross the Line” met zeer gemengd commentaar eronder:
  http://www.youtube.com/watch?v=9S_wjIZRp24

 3. Stonehead

  Je houdt je nog wel erg in naar mijn idee….vind het album een flinke tegenvaller. Had gehoopt dat dit toch een knaller zou worden.
  Maar met de single ‘make the call’ kon je de bui al zien hangen natuurlijk. Hoewel de Drum ‘ Bass mix er wel mag zijn. Die had ik dan juist weer op het album gezet in plaats van het origineel. Maarja, wie ben ik?
  Lelijke lingerieshow bij “Cross the Line” met zeer gemengd commentaar eronder:
  http://www.youtube.com/watch?v=9S_wjIZRp24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven