Consortium Project V – Species

Consortium Project V - SpeciesDe benaming Consortium Project V lijkt de bandnaam, maar goed beschouwd is Species het vijfde album van het Consortium Project, een project rond Ian Parry, bekend van onder andere Vengeance, Ayreon en Elegy. Het eerste deel dateert al uit 1999 en van de eerste vier delen komen dit jaar geremasterde versies uit. Consortium Project zou je Ian Parry’s Ayreon kunnen noemen, met natuurlijk het verschil dat er één centrale vocalist is: Parry. Met namen als Stephan Lill (Vanden Plas), Niels Vejlyt (Infinity Overture, waar Parry ook aan meewerkte), Casey Grillo (Kamelot) en Kristoffer Gildenlöw (Dial, ex-Pain Of Salvation) heeft hij een behoorlijk indrukwekkende line-up weten te krijgen. Het zal met die namen ook niet verrassen dat Species powermetal met wat uitstapjes naar progmetal en gothic metal laat horen. Het songmateriaal leent zich voor klassiek heavymetalgalmen, wat Parry dan ook veelvuldig doet. Zijn nasale stemgeluid zal wellicht niet iedereen bekoren, maar Parry zet een uitstekende vocale prestatie neer, zo nu en dan begeleid door zangeressen Lene Petersen (Infinity Overture) en Ani Lozanova. Dat laatste is mede ingegeven door het sci-fi concept dat erachter zit. Muzikaal is het veel (semi-)shredden over staccato hakkende riffs. In de productie zit het allemaal net wat te vol naar mijn smaak, hoewel dat in dit genre niet ongebruikelijk is. Hoewel de songs een kop en een staart hebben en geen van alle ondermaats zijn, is het jammer dat de enige echte uitschieter pas op het eind te vinden is, in de vorm van “Oracle”. Hoe dan ook, met Species sluit Parry zijn Consortium Project op waardige wijze af.


mij=Lion Music / Bertus

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven