Niels Guns – Memories Can't Wait: 40 Jaar Effenaar

Memories Can't WaitIk heb eigenlijk geen idee hoe vaak het voorkomt dat concertzalen, met name die buiten de Randstad, 40 jaar bestaan. De Effenaar, vlakbij het station van Eindhoven, is in elk geval zo’n zaal die het wel gered heeft. Inmiddels niet meer in het oorspronkelijke gebouw, dat in 2005 plat ging voor een prachtig nieuw gebouw. Voorheen had het gebouw ook een grote maatschappelijke functie, maar in de loop der tijd werden er steeds vaker concerten georganiseerd. En dan hebben we het niet over de minste namen. In de loop van de afgelopen 40 jaar speelden er o.a. Joy Division, Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam, R.E.M., Elbow, Ramones en Pixies.
Niet zo gek dus dat het idee is ontstaan om een boek uit te geven over de 40-jarige geschiedenis van de Effenaar. Samengesteld door oud-Effenaarmedewerker Niels Guns en werkelijk prachtig ontworpen door Fabrique, bevat het boek interessante en bij vlagen hilarische terugblikken op de bijzondere artiesten die Eindhoven aan deden tijdens hun toer. Dat levert niet alleen een fraai tijdsbeeld op, maar ook geregeld een glimlach. Zoals bij de entry van R.E.M, die gaat over hun optreden in 1984 en waarvan de recensent bij de krant schrijft: ‘REM is zeker een acceptabele middenmoter, die van tijd tot tijd weet te boeien, maar de lofzang van de Amerikaanse muziekpers is sterk overdreven.’ Of wat te denken van de bijgevoegde krantenrecensie over het optreden van Pearl Jam in maart 1992, drie maanden voor hun legendarische Pinkpopconcert: ‘De liedjes mogen misschien dan wel goed zijn, aan de manier waarop ze worden gebracht schort nog het een en ander. Daar zal verandering in moeten komen voor 8 juni van dit jaar, wil Pearl Jam op Pinkpop tenminste iets meer laten hangen in de hoofden van de luisteraars dan een monotone en lange piep.’ Memories Can’t Wait is niet alleen een prachtig boek voor mensen die een band hebben met Eindhoven of de Effenaar, maar voor elke muziekliefhebber die graag leest over zijn grote hobby. De buitenkant van deze bijzondere uitgave is door de speciale kleur op snee druktechniek geheel zwart. De titel op het omslag van dit collectors item is gedrukt met glow-in-the-dark inkt. Het boek is o.a. te koop via Lecturis Books.


mij=Lecturis

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven