Sand Snowman – The World's Not Worth It

Sand Snowman - The World's Not Worth ItToen ik Sand Snowman live aan het werk zag tijdens de TF100 avond in Paradox viel me dat een beetje tegen. De fijne muziek die Gavan Kearney op zijn cd’s liet horen, kwam niet tot zijn recht met alleen maar gitaar en zang. Het bijzondere gevoel waarbij de details en mysterieuze lagen in zijn muziek die zich op Two Way Mirror langzaam prijs gaven ontbrak. Misschien dat dat in een bandsetting wel gelukt was, maar het zou zo maar kunnen zijn dat Sand Snowman typisch zo’n project is van een studiokluizenaar. Op zijn nieuwe cd The World’s Not Worth It verdrijft Kearney die wat mindere herinnering aan het liveoptreden namelijk binnen een vloek en een zucht uit mijn grijze massa. Gelijk bij “Samhain Rain – Arise” is er weer dat prettige gevoel dat er iets spannends gaat gebeuren de komende drie kwartier. De mix van psychedelische folk met snufjes progressieve rock en soundscapes zoals die op Two Way Mirror al waren te horen, worden heeft Kearney nog verder verfijnd. Daardoor drijf je in “Ice and Rainbows” zo een Tolkien-achtige adventure wereld in. Een wereld die zich geleidelijk in je hoofd moet vormen en waarbij de strijd tussen de piano (ijs?) en akoestische gitaar (regenbogen?) als basis dient voor een boeiend steekspel met steeds weer andere secondanten voor de hoofdrolspelers. Zo is elke song op The World’s Not Worth It een apart hoofdstuk met af en toe verrassende wendingen en semi-verrassende gasten. Zo zingt Steven Wilson mee in het fraaie “A Life Rehearsal”. Dat is overigens niet het hoogtepunt van de plaat. Dat vind ik het beklemmende mysterieuze “A Rebel’s Rulebuck” dat The World’s Not Worth It afsluit. Het doet me verlangen naar méér verhalen uit de pen van Kearney.


mij=Tonefloat

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven