School Is Cool – Entropology

School Is Cool - EntropologyNatuurlijk hadden we kunnen gaan kijken bij School Is Cool op de zojuist afgelopen editie van Eurosonic, maar het paste niet helemaal in ons strijdplan. Dat deze winnaars van de Humo Rock Ralley goed zouden zijn, dat wisten we namelijk bij voorbaat al wel en de bij voorbaats te trekken conclusies, die mijden we zoveel mogelijk op Eurosonic. Toch – eerlijk is eerlijk – liepen we met een omweggetje naar een andere zaal om in de Vera te kijken of we binnen konden geraken. Helaas, de zaal was afgeladen vol en de rij voor de deur duizelingwekkend lang. De roem was Johannes Genard en zijn bandleden duidelijk vooruit gesneld. Dat is ook niet zo raar, winnaars van de HRR zijn zonder uitzondering kroonjuwelen met een gouden toekomst geweest de afgelopen twintig jaar. En School Is Cool zal hierop geen uitzondering worden. Dat laten ze al duidelijk blijken op hun debuut-cd Entropology. Hun barokke pop, waarmee het op het podium al snel gemakkelijker punten scoren is dan op cd, komt hierop namelijk ook uitstekend uit de verf. Maar wie ijzersterke liedjes als “New Kids In Town” en “The world is gonna end tonight” op zijn repertoire heeft staan kan ook moeilijk falen als deze opgenomen worden. Ja, de songs schuren af en toe behoorlijk aan tegen wat Arcade Fire doet, maar is dat niet sowieso een van de invloedrijkste bands van dit moment, dus hoe erg kan dat zijn? Bovendien is de energie en frisheid die Entropology uitstraalt uitermate aanstekelijk en getuigt de aandacht die School is Cool overduidelijk heeft besteed aan de verfraaiing van hun songs – zonder het te overdrijven – al van grote volwassenheid. Op eenvormigheid kun je ze bovendien niet betrappen. Zo verrassen ze naar het eind toe met het snedige, elektronisch gelardeerde “Warpaint” om vervolgens mijmerend melancholisch af te sluiten met het titelnummer. Als luisteraar kun je daarna niet anders doen dan je pet ervoor afnemen. Dikke chapeau.


mij=PIAS

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven