Ironweed – Your World Of Tomorrow

Ironweed - Your World Of TomorrowIk dacht eerst te maken te hebben met een soort Pink Floyd-achtige band toen ik de hoes zag van Your World Of Tomorrow van Ironweed maar de band uit Albany (New York) maakt ‘gewoon’ heavy rock / metal met stoner- en sludge-invloeden. Het oog op de hoes verwijst naar een soort ‘big brother is watching you’ -thema waarin de mensheid in de greep is van de multinationals, met behulp van technologie en media. CNN, Facebook, iTunes en Twitter zijn instrumenten die ons in slaap sussen en deze plaat zou ons wakker moeten schudden en je redden van de wereld van morgen, aldus de band. Vandaar de titel van de plaat. ‘Dat belooft wat’ hoor ik je denken, maar het heeft niet over de hele linie die beloofde impact, daarvoor zitten er te veel zwakke plekken in het album en zijn met name de gekozen melodielijnen mij doorgaans te simpel. “Awaken” is bijvoorbeeld echt niet meer van deze tijd (Guns N’ Roses meets Aerosmith, zoiets), tenzij je daarvan houdt natuurlijk. Zo moet je ook wel houden van die klassieke rockstem van Jeff Andrews die op zijn best bijna klinkt als Mike Patton (Faith No More) zoals aan het begin van “And The New Slaves”, maar veel te vaak zet hij een overdreven strot op (“Messenger” bijvoorbeeld). Ik krijg er in elk geval behoorlijk jeuk van. Daar staat tegenover dat het drumwerk prima is, er hier en daar wat fijne riffs voorbij vliegen en er andere opwindende momenten zijn te beleven zoals in de tweede helft van “And The New Slaves” wanneer het nummer onverwachts ontspoort, de vinnige gitaarsolo op het einde van “Red Circles”, het gruizige baswerk aan het begin van “A Graceful Death” en het heerlijk opgefokte begin van “The Lucky Ones”. Op dat soort momenten neemt de band je bij de kladden, maar “Your World Of Tomorrow” is niet helemaal het beloofde paradijs.


mij=Small Stone/Bertus

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven