Slagsmålsklubben – The Garage

slagsmalsklubben-the_garage.jpgNiet kopen dit album! We doen net alsof het niet bestaat! En je hebt deze recensie ook helemaal niet gezien! Wie het namelijk gaat luisteren, loopt namelijk het risico dat hij of zij het in één ruk helemaal afdraait en zich bij live-optredens niet meer kan laten verrassen door deze zes gekke Zweden, die klinken alsof ze Daft Punk dronken naspelen. Je zou bijna denken dat ze de cd expres niet meehebben op hun huidige tour die gisteren en vandaag langs Nijmegen kwam, maar wat blijkt: het publiek bij Simplon in Groningen heeft zondag de volledige oplage van de hele tour al opgekocht. Dubbel pech: de nieuwe voorraad komt ook pas net na deze tour binnen. Gelukkig is er iTunes. Enfin, het succes had de band best kunnen zien aankomen. Van de hele 8-bit-hype een paar jaar terug heeft Slagsmalsklubben, onder liefhebbers beter bekend als SMK, tenslotte nog wel de meeste vruchten geplukt. De band is het zoveelste bewijs dat je geen zanger nodig hebt om concertzalen uit te verkopen en er een feestavond van te maken. Supervrolijke nummers als “Kasta Sten” en “Sponsored by Destiny” veroverden Facebook en YouTube puur op eigen kracht, soms jaren na hun release, en hoewel het zwaktepunt was dat die nummers dan live eigenlijk net zo klonken als op plaat, neemt Slagsmalsklubben tegenwoordig wat meer improvisatiedrums en acidsynths mee. Op de nieuwe plaat The Garage, 'live' opgenomen in de garage die op de cover te zien is, staan ook weer wat leuke nummers. SMK heeft zijn instrumentarium verrijkt en klinkt tegenwoordig minder 8-bit dan hun voorprogramma Xyce in Simplon. De trompetjes hoorde je al op Boss for Leader uit 2007, maar SMK is dan ook al twaalf jaar bezig. Van het nieuwe werk is de meanderende single “Jake Blood” het best, en van de ravepiano in “Stora E” word ik ook erg blij. “Sväng Om Du Kan” sluit aardig aan bij de electroswing/zigeunerhouse van Parov Stelar. Sommige nummers op The Garage zijn te lang en worden na vijf keer vervelend (“Come On Anybody”), maar dat lullige leent zich (net als op vorige platen) wel voor een betere live-uitvoering. Kortom, ook al is Slagsmalsklubben het 8-bit-gebied zowel ontgroeid als op dat terrein door de concurrentie ruimschoots ingehaald, de groep is nog altijd even nerdy en straalt nog altijd zijn plezier van weleer uit. En dat moet je eigenlijk live meemaken.


mij=Goldenbest

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven